HORES predstavio projekat "Turizam za sve"

28. November 2023
Image by karmamarketing from Pixabay
Image by karmamarketing from Pixabay

Tokom događaja koji je organizovao Savez za pristupačnost, u partnerstvu sa Gradskom opštinom Vračar, i uz podršku Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za socijalnu zaštitu, predstavljeno je istraživanje o pristupačnosti ugostiteljskih objekata za ishranu i piće na teritoriji 7 beogradskih gradskih opština.

Na događaju su govorili Irena Lakobrija Delić, šefica Odseka za projekte u GO Vračar, Vidan Danković, konsultant u oblasti pristupačnosti, dr Georgi Genov, direktor HORES-a, kao i Ljupka Mihajlovska, predsednica Upravnog odbora Savez za pristupačnost Srbije.

Na događaju su učestvovali i pomoćnici ministra turizma i omladine, Dunja Đenić i Nemanja Radović.

Iako je međunarodnim i nacionalnim propisima zabranjena diskriminacija osoba sa invaliditetom u pogledu pružanja usluga, pristupačnost ugostiteljskih objekata za ishranu i piće još uvek predstavlja veliki izazov za mnoge ugostitelje. Istraživanje je pokazalo da najveći broj ugostiteljskih objekata ne ispunjava uslove o pristupačnosti. U tom smislu, direktor HORES-a, dr Georgi Genov, predstavio je predlog projekta koji priprema HORES, a odnosi se na sertifikacionu šemu „Turizam za sve“.

HORES će aktivno raditi na pokretanju inicijative za realizaciji projekata „Putovanje za sve“. Ovo je projekat koji će HORES realizovati po ugledu na DEHOGU – Savezno nemačko udruženje hotelijera i Nemačkog seminara za turizam (DSFT) Berlin.

U prvoj fazi, od 2023. do 2025. godine, biće razvijeni standardi kvaliteta za ceo lanac putovanja, na osnovu HORES-ovog ciljnog sporazuma. Pored toga, biće osmišljeni i sprovedeni kursevi obuke licem u lice i onlajn, a biće obučeni i geodeti.

U nastavku projekta, od 2025. do 2027. godine, ovaj sistem će biti uveden i dalje razvijen u regionima Srbije, a posebno će biti stavljena na internetu baza podataka.

Treća faza projekta, od 2027 do 2029, biće posebno posvećena komunikaciji. Planiramo da „Putovanje za sve” bude uvedeno u svim okruzima Srbije, a takođe, planiramo da više od 500 turističkih preduzeća i 18 prioritetnih turističkih destinacija sertifikujemo.

Izvor: HORES

Comments (0)

Connected news

Tourism
Dvorski kompleks otvoren za posete
16. May 2024
Promo turom za medije svečano je otvorena ovogodišnja sezona obilazaka Dvorskog...
Tourism
Nedelja turske kuhinje u svetu od 21. do 27. maja
15. May 2024
Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije...
Tourism
Kineski turoperateri upoznaju lepote Srbije i otkrivaju njeno kulturno i prirodno blago
13. May 2024
Turistička organizacija Srbije i Air Serbia su domaćini posete grupe kineskih turoperatera u...
Tourism
U planu proširenje kapaciteta Specijalne bolnice za rehabilitaciju Termal
13. May 2024
Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu...