HORES predstavio projekat "Turizam za sve"

28. November 2023
Image by karmamarketing from Pixabay
Image by karmamarketing from Pixabay

Tokom događaja koji je organizovao Savez za pristupačnost, u partnerstvu sa Gradskom opštinom Vračar, i uz podršku Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za socijalnu zaštitu, predstavljeno je istraživanje o pristupačnosti ugostiteljskih objekata za ishranu i piće na teritoriji 7 beogradskih gradskih opština.

Na događaju su govorili Irena Lakobrija Delić, šefica Odseka za projekte u GO Vračar, Vidan Danković, konsultant u oblasti pristupačnosti, dr Georgi Genov, direktor HORES-a, kao i Ljupka Mihajlovska, predsednica Upravnog odbora Savez za pristupačnost Srbije.

Na događaju su učestvovali i pomoćnici ministra turizma i omladine, Dunja Đenić i Nemanja Radović.

Iako je međunarodnim i nacionalnim propisima zabranjena diskriminacija osoba sa invaliditetom u pogledu pružanja usluga, pristupačnost ugostiteljskih objekata za ishranu i piće još uvek predstavlja veliki izazov za mnoge ugostitelje. Istraživanje je pokazalo da najveći broj ugostiteljskih objekata ne ispunjava uslove o pristupačnosti. U tom smislu, direktor HORES-a, dr Georgi Genov, predstavio je predlog projekta koji priprema HORES, a odnosi se na sertifikacionu šemu „Turizam za sve“.

HORES će aktivno raditi na pokretanju inicijative za realizaciji projekata „Putovanje za sve“. Ovo je projekat koji će HORES realizovati po ugledu na DEHOGU – Savezno nemačko udruženje hotelijera i Nemačkog seminara za turizam (DSFT) Berlin.

U prvoj fazi, od 2023. do 2025. godine, biće razvijeni standardi kvaliteta za ceo lanac putovanja, na osnovu HORES-ovog ciljnog sporazuma. Pored toga, biće osmišljeni i sprovedeni kursevi obuke licem u lice i onlajn, a biće obučeni i geodeti.

U nastavku projekta, od 2025. do 2027. godine, ovaj sistem će biti uveden i dalje razvijen u regionima Srbije, a posebno će biti stavljena na internetu baza podataka.

Treća faza projekta, od 2027 do 2029, biće posebno posvećena komunikaciji. Planiramo da „Putovanje za sve” bude uvedeno u svim okruzima Srbije, a takođe, planiramo da više od 500 turističkih preduzeća i 18 prioritetnih turističkih destinacija sertifikujemo.

Izvor: HORES

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...