Guardian o srpskom skijaškom centru - Kopaonik alternativa za Alpe

26. November 2018
Guardian o srpskom skijaškom centru - Kopaonik alternativa za Alpe

Kopaonik, glavni srpski skijaški centar, prekriven prelepim šumama, dobar je za početnike i nije skup, tako da bi mogao da bude prava alternativa za Alpe, piše britanski Guardian. U snežnoj šumi, okruženoj smrekama i jelama, ima toliko snega da on pada stalno na zemlju, a uprkos snežnim padavinama, staza koja prolazi kroz magičnu šumu je perfektno očišćena, piše britanski list u reportaži o srpskom skijaškom centru.

U tekstu se navodi da je Kopaonik, srpski najveći skijaški centar, idealan za početnike i one sa srednjim znanjem skijanja, a oni koji ne skijaju mogu da uživaju u netaknutom snegu sa obe strane skijaških staza.

Autor teksta Sem Heded piše da je pri dnu staze naišao na drvenu kućicu u kojoj se okretalo prase na ražnju, gde su gosti bili znatiželjni da saznaju kako je stigao na Kopaonik. Naime, kako kaže, nijedna britanska kompanija ne radi turističke aranžmane za Kopaonik, pa britanski skijaš izaziva radoznalost. Uskoro, kako kaže, pio je rakiju sa svojim novim prijateljima.

On podseća da je Kopanik oštećen u NATO bombardovanju 1999, ali da je sada popularna skijaška destinacija za Srbe. Navodi se i da je Kopaonik popularan i kao letnja destinacija, ali podseća i da je na toj planini Novak Đoković udario svoju prvu tenisku loptu.

Opisujući Kopaonik, autor navodi da je najviši Pančićev vrh na 2.017 metara, u čijoj blizini se nalazi bela futuristička kupola, koja je ranije bila vojna radarska stanica. Heded navodi i da je zimski odmor na Kopaoniku znatno jeftiniji nego na Alpima, i da nedeljni ski-pas uz iznajmljivanje skija košta 170 funti, gotovo upola manje nego što košta u Valdizeru.

Iako je manje izazovan za naprednije skijaše, 24 žičare i 55 kilometara staza su kvalitetni i nisu prenatrpani. To je mesto gde početnici i oni sa srednjim znanjem mogu dosta da napreduju.

Centar je mali, ali je udoban, uglavnom sa skijaškim gostionicama i hotelima. Pojedine zgrade imaju lepe, drvene krovove, dizajnirane da imitiraju četinare koji ih okružuju.

Sem Heded piše da je odseo u nedavno renovinarom hotelu Anđela, koji je ukrašen mirnim zemljanim tonovima i ima prelep pogled na šumu. Za one koji imaju manji budžet postoje apartmani sa cenom od 22 funte za noćenje i hosteli sa 15 evra za polupansion uključujući transport do padina.

Posle dana provedenog u planinama, piše Heded, odlazio bih da popijem kuvano vino, pojedem kukuruz ili kobasicu iz drvenih kioska. Centar ima i nekoliko tradicionalnih restorana, na čijim menijima se uglavnom nalaze riba, meso i roštilj. Nakon skijanja uveče u noćnim barovima se pušta tehno-muzika i ima mnogo zabave.

Kopaonik je poznat kao "Sunčana planina" sa prosečno 200 sunčanih dana godišnje, napominje se u reportaži.

Autor teksta ocenjuje da Kopaonik neće privući baš svakoga, vegani i vegetarijanci će više voleti mesto sa većim izborom na meniju za njih, ali za početnike i one sa srednjim znanjem skijanja, prelepi šumski ambijent je interesantna alternativa koju je teško pobiti cenom.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...