Grčka: Zabrana ulaska iz Srbije produžena, turističke agencije sve zabrinutije

16. September 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Najnovija vest iz Grčke koja ozbiljno zabrinjava građe Srbije, ali, pre svega, predstavnike turističkih agencija koje posluju s ovom zemljom, je odluka upravo objavljena u Grčkom službenom glasniku, a glasi:  ZABRANA ulaska za građane iz Srbije u Grčku ostaje do 30. septembra!

Ova prilično neočekivana odluka, dodatno je zabrinula domaće agencije koje su nestrpljive da sednu sa partnerima i dogovore se o detaljima buduće saradnje, obzirom da nije sigurno da li će sledeće sezone imati potpisane ugovore. Oni već dva i po meseca ne uspevaju da odu u Grčku i razgovaraju sa partnerima o nerealizovanim odmorima koji su odloženi za sledeću godinu. A kako je država i u ovoj zemlji propisala da oni koji su uzeli novac avansno, moraju da ga vrate najkasnije do januara 2022. godine u slučaju da putnici ne iskoriste aranžmane – takva odluka je razlog više za dodatni strah naših agencija. Pritom, agencije bi trebalo da preuzmu vaučere od grčkih partnera i da dogovore detalje za sledeću sezonu.

Kako piše “Politika”, Nacionalna asocijacija turističkih agencija „Juta” će zbog toga ovih dana pokušati da preko ambasade Grčke dogovori sastanak sa partnerima, ali se čeka i formiranje nove vlade Srbije kako bi o ovoj temi razgovarali i sa resornim ministarstvom.

- Cilj je da dobijemo garanciju da su Grci dobili novac kroz avanse uplaćene za ovu sezonu i da su u obavezi da taj novac vrate. To su sve ugovori sa privatnim vlasnicima a ne sa kompanijama, što može da bude problem u slučaju da oni sledeće godine prodaju objekat ili da jednostavno odluče da ne rade sledećeg leta. Većina agencija za sada nema ni potpisane ugovore za sledeću sezonu, a to takođe može da bude problem ukoliko se na vreme ne završi – kaže Aleksandar Seničić, direktor „Jute”. Najveći problem je, kažu u agencijama, što ni sa kim ne mogu da razgovaraju, a niko ni službeno ne može da uđe u Grčku da bi eventualno dogovorio sve detalje.

Novac koji je uplaćen za sada nije ugrožen, ali da bi bili sigurni, objašnjavaju, moraju da dobiju i garanciju za to. Na osnovu potpisanih ugovora za ovu sezonu van Srbije je uplaćeno oko 100 miliona evra, 80 miliona samo u Grčku. Deo novca koji je uplaćen u Italiju i Španiju siguran je, jer je reč o ugovorima sa hotelima, a oni čak i da se prodaju, ugovorne obaveze ostaju novom vlasniku. Sa Grčkom je problem jer su ugovori potpisani mahom sa privatnim licima i zato je važno da se dogovore svi detalji kako ne bi došlo do problema. Ali to sve nije moguće bez odlaska u Grčku i direktnog razgovora s vlasnicima apartmana, smatra Seničić. On je naglasio da agencije moraju I na vreme da dogovore sledeću sezonu, bez obzira na neizvesnost zbog epidemiološke situacije. Zato je po njemu bilateralni sastanak dveju država neophodan, jer bi on ipak mogao najbolje da reši problem, obzirom da je reč o novcu građana Srbije.

Agencije su kao i uvek do sada novac od građana uplaćivale partnerima kroz avanse. Oko 90 odsto aranžmana prema svim destinacijama u Evropi uopšte nije realizovano, a dogovoreno je da se ta putovanja odlože do sledeće sezone. Agencije bi, kažu, želele da putnici iskoriste uplaćena letovanja, ali ih sada brine šta će se dogoditi ukoliko recimo Grci potpišu ugovore sa drugim državama za sledeću godinu. Zato i žele da se na vreme osiguraju da će u tom slučaju novac biti vraćen na vreme.

Da je strah opravdan, govori i poslednja vest o produženju zabrane ulaska građana Srbije u Grčku do 30. septembra, pa je pravo pitanje kako će se čitav ovaj galimatijas na kraju i završiti.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...