Grčka otvara vrata za turiste iz Srbije?

22. April 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Svoje turističke objekte Grčka, koja je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, mogla bi da otvori između 15. juna i 1. jula. Među pet do šest zemalja, za čije je turiste ova zemlja spremna da otvori vrata, je i Srbija i to je dobra vest, kaže za Blic Biznis, Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA). To se poklapa i sa ocenama poznavalaca, da putovanja iz Srbije neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

- Verujemo da ćemo deo sezone uspeti da spasemo i putovanjima u Crnu Goru, kao i u Egipat, koji relativno dobro stoji kada je reč o pandemiji koronavirusa, a koji je dosta fleksibilno tržište. Ipak, svi planovi su još uvek na "stend-baju" i ne zavise od turističkih agencija, što znači da tur operateri ne mogu u ovom trenutku garantovati precizne datume, iako bi sami voleli da počnu da rade već sutra - ocenio je Seničić.

Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila "zeleno svetlo", zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom...

- Ako se otvore granice i ako na graničnim prelazima bude koliko-toliko redovno stanje - pominju se mogući pregledi, dodatna papirologija, a još nije rešeno ni pitanje karantina prilikom odlaska i povratka - nadamo se da ćemo uspeti da spasemo makar deo sezone - kaže Aleksandar Seničić.

U međuvremenu sve oči su uprte u zdravstvenu situaciju i instrukcije državnih organa. Ovog leta će raditi oni koji mogu i koji nađu interesa, jer je mnogo hotela kojima nije u interesu da otvaraju vrata ako zaključe da će popunjenost biti niska.

Austrija i Hrvatska otvaraju granice

Granice za turiste bi mogla da otvori i Austrija, takođe jedna od omiljenijih destinacija građana Srbije.

- Austrija bi na leto mogla da dozvoli turistima iz Nemačke i drugih zemalja, u kojima je virus korana pod kontrolom, da posete Austriju. Sloboda putovanja ostaće ograničena u narednim mesecima. Međutim, ako su zemlje uspešne u borbi protiv koronavirusa, poput Nemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume - rekla je ministarka turizma Elizabet Kestinger.

Za sezonu su spremni i u Hrvatskoj. Istraživanja pokazuju da nije sve tako crno i da postoje scenarija prema kojima bi Hrvatska i ove godine imala sezonu.

Naredne nedelje Vlada Hrvatske će raspravljati o predloženim merama za otključavanje hrvatske ekonomije. Najiščekivanije mere relaksacije su upravo one iz oblasti turizma.

U tom smislu, se za početak, zbog domaćih gostiju, predlaže otvaranje međugradskog saobraćaja, a potom i granica prema hrvatskim auto-destinacijama sa kojih bi ove godine, u slučaju dobre epidemiološke slike, moglo stići, kako tvrde, nešto posetilaca.

Nova odluka početkom maja

Turističke agencije u Srbiji su odlučile da otkažu sva putovanja do 15. maja. Prema rečima turističkih radnika, prve nedelje maja trebalo bi da bude održan novi sastanak turističkih agencija, kao i njihov razgovor sa državom i institucijama, na kojem bi bilo reči o daljim koracima. Trenutno preovladava mišljenje da putovanja neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

- Za sada stoji taj datum - 15. maj, kao vremenski rok u kojem sigurno neće biti putovanja. Za dalje je još neizvesno, mada mislim da je sasvim realno, prema trenutnoj situaciji, da se ovaj svojevrsni moratorijum produži. Što se tiče kongresnog turizma i poslovnih putovanja, sve dok se ne pokrene avio saobraćaj neće se pokrenuti ni ovaj segment, mada će i broj događaja koji se organizuju biti drastično smanjen za naredni period, jer je veliki broj kongresa već otkazan - objašnjava u razgovoru za Blic Biznis jedan od aktera na tržištu kongresnog turizma.

Otkazano svako peto putovanje u regionu

Jedno od pet rezervisanih putovanja na Zapadni Balkan, planiranih u 2020. godini, je otkazano. To ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2%, dok je 11,4% svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji realizuje Veće za regionalnu saradnju, a finansira EU, sproveo je istraživanje turističkih agencija i turoperatera sa Zapadnog Balkana, prema kome preliminarni rezultati pokazuju da je 42% turističkih agencija i turoperatera već počelo rezanje troškova i otpuštanje dela radnika. Oko 20% je već prekinulo rad, dok 41% ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom tri meseca.

S obzirom na trenutne okolnosti, 72% agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili rad kada se okonča blokada uzrokovana virusom korona.

Izvor: Blic / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...