Građani žele da se odmaraju u Srbiji i 2021. godine

12. April 2021
Image by Petar Ubiparip from Pixabay
Image by Petar Ubiparip from Pixabay

 Turistička organizacija Srbije (TOS) sprovela je istraživanje o stavovima i ponašanju domaćih turista koji su tokom 2020-e proveli odmor u Srbiji, u cilju analize njihovih planova za predstojeću sezonu. Iako su zbog pandemije putovanja bila u drugom planu, prema izjavi direktorke TOS-a Marije Labović, istraživanje je pokazalo ohrabrujuće podatke, jer 62,5% turista planira da ponovo odmara u Srbiji, dok 14,8% ispitanika planira da letuje i u Srbiji i u inostranstvu.

 
- U protekloj sezoni su posebno uspešne u porastu broja noćenja postigle destinacije Mokra Gora (porast od 40 posto), Palić za 30 odsto više, Stara Planina 29% i Sokobanja sa 19%. Najviše ostvarenih noćenja je imala Vrnjačka Banja, a slede Sokobanja, Kopaonik, Divčibare, Tara i Vrdnik. Međutim, statistika je takođe prikazala i pojedine zamerke, stvari koje bi trebalo poboljšati u predstojećoj sezoni. Od ukupnog broja ispitanika, deo od 4,2% je kao kritiku navelo neljubaznost osoblja i gužve na destinaciji, obe najverovatnije prouzrokovane nepredvidivom prirodom pandemije. U tom smislu, bez obzira na ohrabrujuće podatke, TOS će i dalje insistirati na na bezbednom putovanju, očuvanju prirode, održavanju fizičke distance, nošenju maski i poštovanju epidemioloških mera tokom turističke posete - istakla je direktorka ove institucije Marija Labović.
 
Sudeći po vestima iz TOS-a, očekuje nas još jedna sezona tokom koje možemo da ostvarimo dobre rezultate, posebno ako se oslonimo na saradnju i ljubaznost, kao osnovne činioce građenja uspešnog turističkog proizvoda. Takođe, trebalo bi izdvojiti vreme i pročitati Strategijski marketing plan, kako bismo bili upoznati sa generalnom tendencijom razvoja naše zemlje i uskladili naša poslovanja sa širom slikom.

Izvor: Veselinov Tourism Consulting 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...