Građani žele da se odmaraju u Srbiji i 2021. godine

12. April 2021
Image by Petar Ubiparip from Pixabay
Image by Petar Ubiparip from Pixabay

 Turistička organizacija Srbije (TOS) sprovela je istraživanje o stavovima i ponašanju domaćih turista koji su tokom 2020-e proveli odmor u Srbiji, u cilju analize njihovih planova za predstojeću sezonu. Iako su zbog pandemije putovanja bila u drugom planu, prema izjavi direktorke TOS-a Marije Labović, istraživanje je pokazalo ohrabrujuće podatke, jer 62,5% turista planira da ponovo odmara u Srbiji, dok 14,8% ispitanika planira da letuje i u Srbiji i u inostranstvu.

 
- U protekloj sezoni su posebno uspešne u porastu broja noćenja postigle destinacije Mokra Gora (porast od 40 posto), Palić za 30 odsto više, Stara Planina 29% i Sokobanja sa 19%. Najviše ostvarenih noćenja je imala Vrnjačka Banja, a slede Sokobanja, Kopaonik, Divčibare, Tara i Vrdnik. Međutim, statistika je takođe prikazala i pojedine zamerke, stvari koje bi trebalo poboljšati u predstojećoj sezoni. Od ukupnog broja ispitanika, deo od 4,2% je kao kritiku navelo neljubaznost osoblja i gužve na destinaciji, obe najverovatnije prouzrokovane nepredvidivom prirodom pandemije. U tom smislu, bez obzira na ohrabrujuće podatke, TOS će i dalje insistirati na na bezbednom putovanju, očuvanju prirode, održavanju fizičke distance, nošenju maski i poštovanju epidemioloških mera tokom turističke posete - istakla je direktorka ove institucije Marija Labović.
 
Sudeći po vestima iz TOS-a, očekuje nas još jedna sezona tokom koje možemo da ostvarimo dobre rezultate, posebno ako se oslonimo na saradnju i ljubaznost, kao osnovne činioce građenja uspešnog turističkog proizvoda. Takođe, trebalo bi izdvojiti vreme i pročitati Strategijski marketing plan, kako bismo bili upoznati sa generalnom tendencijom razvoja naše zemlje i uskladili naša poslovanja sa širom slikom.

Izvor: Veselinov Tourism Consulting 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...