Goran Bregović peta "živa legenda" Er Srbije

28. March 2017
Goran Bregović peta 'živa legenda' Er Srbije

Nacionalna avio-kompanija Republike Srbije dala je ime jednom od svojih aviona po Goranu Bregoviću. Bregović je tako postao peti istaknuti građanin Srbije kome se, zbog nemerljivog doprinosa srpskoj i svetskoj muzičkoj sceni odaje priznanje u okviru programa "Žive legende".

Avion Erbas A319, sa svojim novim imenom “Goran Bregović” sveže utisnutim na trup aviona, predstavljen je danas na specijalnoj svečanosti u hangaru na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

- Kada sam bio mali, često sam, kao i većina djece, sanjao da letim. I sada, kada sanjam, uvijek letim. Posao mi je takav da polijećem i slijećem makar 200 puta godišnje. Valjda zato volim sve što ima veze sa avionima - rekao je ovom prilikom Bregović.

Kako se navodi u saopštenju "Er Srbije", programom "Žive legende" odaje se priznanje građanima Srbije koji su se istakli u svojoj struci i stekli međunarodnu slavu, a do sada su letelice dobile imena po teniskoj zvezdi Novaku Đokoviću, košarkašu Vladi Divcu, fudbaleru Dejanu Stankoviću, kao i zvezdi srpskog i evropskog glumišta Predragu Mikiju Manojloviću.

- Goranu je pošlo za rukom da hrabrim spajanjem naizgled nespojivih muzičkih pravaca i stilova  stvori melodije koje će trajati dugo i čije su vrednost i kvalitet prepoznati u celom svetu. Inovativnim i odvažnim pristupom, uz veliku posvećenost, Goran je nadrastao regionalne okvire i postao globalni brend. Njegov uspeh može se uporediti sa uspehom "Er Srbije", koja za svoje rezultate baš danas u Njujorku prima nagradu za Lidera na tržištu avio-kompanija od uticajnog "Air Transport World"-a - istakao je Dane Kondić, generalni direktor "Er Srbije".

Bregović je davne 1974. godine osnovao grupu „Bijelo dugme“, koja je više od dve decenije bila jedna od najpopularnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Smelim i do tada neuobičajenim kombinovanjem rok i etno motiva značajno je uticao na ovdašnju muzičku scenu, gradeći stil koji je postao njegov zaštitni znak.

Goran Bregović je ostvario veliki uspeh i stekao svetsku slavu radeći muziku za brojne domaće i inostrane filmove, nagrađivane na međunarodnim filmskim festivalima, kao što su „Dom za vešanje“ iz 1989. godine, te „Kraljica Margo“, koji je osvojio dve nagrade na Kanskom festivalu 1994. godine. Komponovao je muziku i za film „Podzemlje“ koji je 1995. godine osvojio "Zlatnu palmu" na Kanskom festivalu. Komponovao je za brojne svetske umetnike, između ostalih i za Sesariju Evoru.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...