Golubac dobija Narodni muzej

22. May 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

U Golupcu su uz podršku Evropske unije (EU) u toku radovi na rekonstrukciji postojećeg objekta u centru opštine kako bi se obezbedio prostor za Narodni muzej. Bespovratna sredstva EU od više od 170.000 evra obezbeđena su preko EU PRO Plus programa koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, a u realizaciji projekta sa 30.081 evra učestvuju i opština Golubac i Vlada Srbije, saopštio je UNOPS.

Radovi na prenameni objekta uključuju rekonstrukciju zgrade i sanaciju fasade, zamenu krova i prozora kao i vodovodnih i kanalizacionih cevi, te sređivanje unutrašnjih podova, plafona i krečenje kako bi ovaj objekat bio spreman da primi Narodni muzej, prvu ustanovu kulture takve vrste u Golupcu.

- Narodni muzej će biti značajna kulturna ustanova u Golupcu gde ćemo predstaviti i sačuvati našu kulturnu i istorijsku baštinu, eksponate i predmete sa lokaliteta na teritoriji opštine, a time i značajno obogatiti i turističku ponudu. Zahvaljujući velikoj podršci Evropske unije prvo smo obnovili Golubačku tvrđavu, zatim smo uredili letnju pozornicu i sportske terene, a sada ćemo imati i Muzej ali i uređen centralni trg u opštini - rekao je predsednik opštine Nebojša Mijović. Kako je istakao Golubac je na taj način postao vodeća turistička destinacija na Dunavu.

Opština će uspostaviti muzejsku digitalnu platformu, dok će u saradnji sa dve organizacije civilnog društa, "Osmeh Dunava" i "Cvet Dunava", biti ostvareno učešće stanovništva u uspostavljanju muzejskih izložbi i edukativnih aktivnosti.

Radovi koje izvodi firma GTR Partenon iz Požarevca, izabrana u postupku javne nabavke koja je sprovela opština Golubac, treba da budu završeni u roku od 120 dana.

Projekat u Golupcu je jedan od projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije, navodi se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...