Goč dobija ski-lift

21. May 2020
Image by StockSnap from Pixabay
Image by StockSnap from Pixabay

Kraljevčani planiraju da planina Goč ponovo postane nezaobilazna turistička destinacija, pre svega kada je reč o mlađoj populaciji i skijanju. Osim izgradnje novog ski-lifta na maloj stazi, koja uskoro počinje, u planu je i da i velika staza dobije dvosed žičaru, koju su ustupila Skijališta Srbije, najavio je za eKapiju Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

- Prošle godine sproveli smo javnu nabavku sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikcija da rekonstruišemo i opremimo malu stazu na Goču, koja je bila dužine oko 180 metara. Uradili smo projekat i napravili stazu od 350 metara na kojoj će biti izgrađen novi ski-lift "sidro" i očekujemo da radovi uskoro krenu - rekao je Nestorović.

Za izgradnju novog ski-lifta odabran je izvođač, kraljevačko preduzeće Amiga, a ugovorena vrednost radova je 34,8 miliona dinara.

Prema Nestorovićevim rečima, mala staza trebalo bi da bude spremna za predstojeću zimsku sezonu. Međutim, osim uređenja male staze, postoje ambiciozni planovi i za uređenje velike.

- Obratili smo se Skijalištima Srbije, znajući da na Kopaoniku skidaju dvosed sa "Bele reke" zbog gondole koja treba da ide iz Brzeća, da nam taj dovosed poklone kako bismo opremili i veliku stazu koja ima oko 1.700 metara. Dobili smo pozitivan odgovor od njih. Posle remonta rekonstruisaćemo i tu stazu i pokušati da u upotrebu stavimo i topove za veštačko osnežavanje - kaže Nestorović.
Kako navodi, očekuje se da velika staza bude spremna za sezonu 2021.

- Uložili smo dosta u infrastrukturu na planini. Uredili smo paviljone sa 140 ležajeva, sredili balon dvoranu i spoljne terene , a imamo ideju da izgradimo i avantura park. Hoćemo Goč da pokrenemo za mlađu populaciju, to je dečja planina - zaključio je naš sagovrnik.

Inače, Goč je najstariji ski-centar u Srbiji, a posle četiri decenije staza "Dobre vode" je zatvorena 2017. godine, pa je tako ova planina izbrisana iz turističke ponude srpskih ski-centara.

Podsetimo, nacrtom Plana generalne regulacije "Goč" na ovoj planini je predviđena i izgradnja novih turističkih sadržaja, bungalova, otvorenih i zatvorenih bazena, kao i sportskih terena, a više o tome pogledajte u posebnoj vesti.

I. Milovanović

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...