Glumačke legende na poštanskim markama Srbije

17. May 2017
Glumačke legende na poštanskim markama Srbije

U Ateljeu 212 u Beogradu, sredinom maja svečano je predstavljeno osam novih poštanskih markica sa likovima velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta, koje je ove godine izdalo Javno preduzeće "Pošta Srbije".

Na poštanskim markicama su glumci Dragan Nikolić, Bora Todorović, Bekim Fehmiu, Nikola Simić i Vlastimir Đuza Stojiljković, kao i glumice - Ružica Sokić, Marija Crnobori i Olivera Marković.

Glumac Feđa Stojanović je o Draganu Nikoliću rekao da je "Gaga bio omiljen jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišno glumac", podsećajući na njegove brojne uloge među kojima je istakao ulogu Džimija Barke u filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo".

- Bio je legendarni glumac naše umetnosti, okarakterisan kao šmeker. Kad pomislim na Dragana Nikolića, imam dvostruka osećanja - ljudsku ozarenost, jer je bio voljen i duhovit čovek, koji nije mistifikovao svoju popularnost, i s druge strane osećam tugu, jer ga nema u Taliji, na Krstu, na Adi. Lepo izgleda na markici, ali meni se uvek čini da je on živ - rekao je Stojanović.

Glumac Milan Mihailović Caci naveo je da je Bora Todorović bio beogradski šmeker, kao i Gaga, veliki drugar i beskrajni šarmer. U znak sećanja na Boru Todorovića, Mihailović je čitao delove iz autobiografije njegove sestre Mire Stupice "Šaka soli". "U vreme dolaska višestranačja, kada su se neke kolege priklonile partijama, Bora je rekao: 'Kad izađeš na scenu ni jedna stranka ti ne može pomoći'", naveo je Mihailović.

O Bekimu Fehmiu govorila je glumica Ljiljana Dragutinović navodeći da je bio "jedan od simbola filma" nagrađivan u zemlji i inostranstvu, koji se posebno istakao u jugoslovenskom filmu Aleksandra Saše Petrovića "Skupljači perja".

Podsetila je na njegovu knjigu "Blistavo i strašno", delo koje je sećanje na detinjstvo provedeno u Sarajevu, Skadru i Prizrenu u godinama pred početak Drugog svetskog rata do 1954. godine.

- Bekima sam osećala kao brata, njegova porodica ličila je na moju, njegova majka bila je moja majka. Među nama je bilo bratske bliskosti i poštovanja. Bekima volim i poštujem zbog velikog dara, srca i viteštva - rekla je Ljiljana Dragutinović.

Glumica Renata Ulmanski je, govoreći o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, rekla da je poznavala "Đuzu koji je bio šarmer, društven i duhovit" i "Vlastimira koji je bio melanholik i samotnjak". "Kad je umro Đuza ja ne znam, a Vlastimir je umro je 17. juna 2015. godine", rekla je Ulmanski.

Rada Đuričin govorila je o glumcu Nikoli Simiću, rekavši da je u životu imala sreću što je bila sa Simićem još od studentskih dana. "Glumili smo zajedno 43 godine u 'Bubi u uhu' Ljubiše Ristića. Još uvek se sa divljenjem sećam njegove nepresušne energije sa kojom je igrao svaku predstavu", kazala je Rada Đuričin.

O Mariji Crnobori govorila je glumica Svetlana Bojković podsećajući da je bila heroina i stabilan oslonac srpskog glumišta, kao i da je autorka dve knjige "Svet glume" (1991) i "Životić" (2011).

Glumica Gorica Popović je, govoreći o životu i radu Olivere Marković, pročitala ono što je njen sin, Goran Marković, kazao o njoj - da je bila "slavna, voljena i poštovana", ali ne i "srećna". "Pretpostavljam da je to usud svakog glumca", reči su kojima je Gorica Popović završila kazivanje spisa Gorana Markovića.

O glumici Ružici Sokić govorila je Vesna Stanković, navodeći da je bila velika nenadmašna diva u ostvarivanju uloga, kao i pozorišni gladijator. Istakla je da je Ružica Sokić 2010. godine objavila knjigu "Strast za letenjem". "Ružica je bila veliki borac, borila se vrlo često sa vetrenjačama".

"Pošta Srbije" u nekoliko serija objavljivala je markice sa likovima glumaca iz Srbije u serijama "Poznati srpski glumci" (2003), "Velikani srpskog glumišta" (2005), (2007, 2009, 2011, 2013, 2017), kao i "Znameniti srpski reditelji" (2015) i povodom 50. godina Bitefa izdate su marke sa likovima Mire Trailović i Jovana Ćirilova.

Izvor:
Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...