Glumačke legende na poštanskim markama Srbije

17. May 2017
Glumačke legende na poštanskim markama Srbije

U Ateljeu 212 u Beogradu, sredinom maja svečano je predstavljeno osam novih poštanskih markica sa likovima velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta, koje je ove godine izdalo Javno preduzeće "Pošta Srbije".

Na poštanskim markicama su glumci Dragan Nikolić, Bora Todorović, Bekim Fehmiu, Nikola Simić i Vlastimir Đuza Stojiljković, kao i glumice - Ružica Sokić, Marija Crnobori i Olivera Marković.

Glumac Feđa Stojanović je o Draganu Nikoliću rekao da je "Gaga bio omiljen jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišno glumac", podsećajući na njegove brojne uloge među kojima je istakao ulogu Džimija Barke u filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo".

- Bio je legendarni glumac naše umetnosti, okarakterisan kao šmeker. Kad pomislim na Dragana Nikolića, imam dvostruka osećanja - ljudsku ozarenost, jer je bio voljen i duhovit čovek, koji nije mistifikovao svoju popularnost, i s druge strane osećam tugu, jer ga nema u Taliji, na Krstu, na Adi. Lepo izgleda na markici, ali meni se uvek čini da je on živ - rekao je Stojanović.

Glumac Milan Mihailović Caci naveo je da je Bora Todorović bio beogradski šmeker, kao i Gaga, veliki drugar i beskrajni šarmer. U znak sećanja na Boru Todorovića, Mihailović je čitao delove iz autobiografije njegove sestre Mire Stupice "Šaka soli". "U vreme dolaska višestranačja, kada su se neke kolege priklonile partijama, Bora je rekao: 'Kad izađeš na scenu ni jedna stranka ti ne može pomoći'", naveo je Mihailović.

O Bekimu Fehmiu govorila je glumica Ljiljana Dragutinović navodeći da je bio "jedan od simbola filma" nagrađivan u zemlji i inostranstvu, koji se posebno istakao u jugoslovenskom filmu Aleksandra Saše Petrovića "Skupljači perja".

Podsetila je na njegovu knjigu "Blistavo i strašno", delo koje je sećanje na detinjstvo provedeno u Sarajevu, Skadru i Prizrenu u godinama pred početak Drugog svetskog rata do 1954. godine.

- Bekima sam osećala kao brata, njegova porodica ličila je na moju, njegova majka bila je moja majka. Među nama je bilo bratske bliskosti i poštovanja. Bekima volim i poštujem zbog velikog dara, srca i viteštva - rekla je Ljiljana Dragutinović.

Glumica Renata Ulmanski je, govoreći o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, rekla da je poznavala "Đuzu koji je bio šarmer, društven i duhovit" i "Vlastimira koji je bio melanholik i samotnjak". "Kad je umro Đuza ja ne znam, a Vlastimir je umro je 17. juna 2015. godine", rekla je Ulmanski.

Rada Đuričin govorila je o glumcu Nikoli Simiću, rekavši da je u životu imala sreću što je bila sa Simićem još od studentskih dana. "Glumili smo zajedno 43 godine u 'Bubi u uhu' Ljubiše Ristića. Još uvek se sa divljenjem sećam njegove nepresušne energije sa kojom je igrao svaku predstavu", kazala je Rada Đuričin.

O Mariji Crnobori govorila je glumica Svetlana Bojković podsećajući da je bila heroina i stabilan oslonac srpskog glumišta, kao i da je autorka dve knjige "Svet glume" (1991) i "Životić" (2011).

Glumica Gorica Popović je, govoreći o životu i radu Olivere Marković, pročitala ono što je njen sin, Goran Marković, kazao o njoj - da je bila "slavna, voljena i poštovana", ali ne i "srećna". "Pretpostavljam da je to usud svakog glumca", reči su kojima je Gorica Popović završila kazivanje spisa Gorana Markovića.

O glumici Ružici Sokić govorila je Vesna Stanković, navodeći da je bila velika nenadmašna diva u ostvarivanju uloga, kao i pozorišni gladijator. Istakla je da je Ružica Sokić 2010. godine objavila knjigu "Strast za letenjem". "Ružica je bila veliki borac, borila se vrlo često sa vetrenjačama".

"Pošta Srbije" u nekoliko serija objavljivala je markice sa likovima glumaca iz Srbije u serijama "Poznati srpski glumci" (2003), "Velikani srpskog glumišta" (2005), (2007, 2009, 2011, 2013, 2017), kao i "Znameniti srpski reditelji" (2015) i povodom 50. godina Bitefa izdate su marke sa likovima Mire Trailović i Jovana Ćirilova.

Izvor:
Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Zlatibor wellness raj za hedoniste
26. February 2021
Zlatibor je omiljena destinacija brojnih turista jer pruža idealne uslove za aktivan odmor u...
Tourism
HOT NEWS: KLM, najstarija avio-kompanija na svetu, od 13. maja počinje da leti za Beograd
26. February 2021
Počev od 13. maja 2021, holandska avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines će direktnim...
Tourism
Uskoro: gradnja hotela na Plavoj vodi u Travniku
26. February 2021
Jednu od najpoznatijih i omiljenih turističkih atrakcija u BiH, čuvenu travničku Plavu vodu,...
Tourism
Na Srebrnom jezeru postavljena interaktivna turistička tabla
25. February 2021
Na šetnoj stazi duž Srebrnog jezera juče je postavljena interaktivna tabla sa QR...