German.Local.Culture TASTE: kampanja s akcentom na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i gostoljubivosti

17. June 2021
Izvor:Turistički Svet
Izvor:Turistički Svet
U organizaciji Nemačke turističke organizacije održan je zanimljiv susret s novinarima u beogradskom restoranu Endorfin, u kojem su bili učesnici svojevrsnog gastronomskog putovanja kroz nemačku kulturu i tradiciju, a sve to uoči podizanja njihove dve nove globalne turističke kampanje pod nazivom German.Spa.Tradition i German.Local.Culture – sa četiri teme: Taste, Green, Craft, Flair. 
 
Na prezentaciji je rečeno da statistika pokazuje da u Nemačkoj više od polovine stranih posetilaca tokom svog odmora želi da uživa u hrani i piću, jer kulinarska Nemačka nudi raznolikost, regionalnost i autentičnost. Upravo zato, tema Taste kampanje Turističke organizacije Nemačke - German.Local.Culture, predstavlja kombinaciju vrhunskog artisan zanatstva, izvrsnog kulinarstva i toplog, iskrenog gostoprimstva koje inspiriše sve potencijalne posetioce Nemačke. Inače, Nemačka nudi bogat izbor kada je reč o hrani i piću: od poseta vinogradima do obilaska više od 1.500 regionalnih pivara, pa sve do fine dining iskustva u oko 300 restorana nagrađivanih Mišelinovim zvezdicama.
 
Karakteristično je da se danas regionalni proizvodi kombinuju sa internacionalnim kulinarskim uticajima a vrhunsko artisan zanatstvo susreće se sa uličnom hranom. Rezultat takvih trendova  je savremena nacionalna kuhinja koja se zasniva na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i toploj gostoljubivosti.
 
Treba istaći da je Nemačka, osim po hrani, poznata i po svojim izvrsnim vinima, nagrađivanim na međunarodnim takmičenjima, koje gosti mogu da degustiraju, uz stručnu pomoć somelijera, i u brojnim vinarijama. Inače, vinogradarstvo u Nemačkoj datira još iz vremena Kelta i Rimljana i danas postoji više od 11.000 vinograda u 13 nemačkih vinskih regija. 
 
Na temu Taste napravljen je izbor zanimljivih ideja za putovanje, sastavljen u saradnji sa regionalnim marketinškim organizacijama 16 nemačkih saveznih država. Tako se, na primer, turistima preporučuje da svakako obiđu Heilbron – najstariji vinogradarski grad u Baden-Virtembergu; tradicionalnu gostionicu na nivou Mišelinovih zvezdica u Majers-Keleru u Nordlingeru u Bavarskoj; da se uključe u gastro turu kroz Berlin ili kroz Hamburg i njegove pijace, uključujući legendarnu ribarnicu koja već 300 godina privlači i lokalce i turiste... U Hesenu se preporučuje degustacija sušene svinjske kobasice; u Severnoj Rajni Vestfaliji – specijalnog piva i pivske kuhinje; u Saksoniji poseta Auerbahovom podrumu koji je vekovna institucija u Lajpcigu i još toliko toga...
  
Zahvaljujući Urošu Živkoviću, šefu kuhinje restorana Endorfin, i novinari su imali privilegiju da osete raskošne ukuse degustirajući neke od najpoznatijih kulinarskih specijaliteta Nemačke, kao i da čuju priču o čuvenom kiselom testu, koje je zaslužilo internacionalnu slavu. Prezentacija je počela selekcijom sireva, a onda nastavljena kišom sa crnim lukom i slaninom, mladim krompirima i šparglama, pa pastrmkom sa komoračem, kobasicom sa kupusom i začinima u bavarsoj kifli, a sve to zaokruženo je welf pudingom i, naravno, praćeno izvrsnom selekcijom belih vina... Bilo je to autentično fine dinning iskustvo i tek nagoveštaj onoga što turiste očekuje u Nemačkoj, potpuno spremnoj da ih ove godine potpuno obori s nogu vinom i ukusnom hranom iz koje miriše - zdravlje.
 
Lj. Rebronja   

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...