German.Local.Culture TASTE: kampanja s akcentom na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i gostoljubivosti

17. June 2021
Izvor:Turistički Svet
Izvor:Turistički Svet
U organizaciji Nemačke turističke organizacije održan je zanimljiv susret s novinarima u beogradskom restoranu Endorfin, u kojem su bili učesnici svojevrsnog gastronomskog putovanja kroz nemačku kulturu i tradiciju, a sve to uoči podizanja njihove dve nove globalne turističke kampanje pod nazivom German.Spa.Tradition i German.Local.Culture – sa četiri teme: Taste, Green, Craft, Flair. 
 
Na prezentaciji je rečeno da statistika pokazuje da u Nemačkoj više od polovine stranih posetilaca tokom svog odmora želi da uživa u hrani i piću, jer kulinarska Nemačka nudi raznolikost, regionalnost i autentičnost. Upravo zato, tema Taste kampanje Turističke organizacije Nemačke - German.Local.Culture, predstavlja kombinaciju vrhunskog artisan zanatstva, izvrsnog kulinarstva i toplog, iskrenog gostoprimstva koje inspiriše sve potencijalne posetioce Nemačke. Inače, Nemačka nudi bogat izbor kada je reč o hrani i piću: od poseta vinogradima do obilaska više od 1.500 regionalnih pivara, pa sve do fine dining iskustva u oko 300 restorana nagrađivanih Mišelinovim zvezdicama.
 
Karakteristično je da se danas regionalni proizvodi kombinuju sa internacionalnim kulinarskim uticajima a vrhunsko artisan zanatstvo susreće se sa uličnom hranom. Rezultat takvih trendova  je savremena nacionalna kuhinja koja se zasniva na regionalnosti, održivosti, visokom kvalitetu i toploj gostoljubivosti.
 
Treba istaći da je Nemačka, osim po hrani, poznata i po svojim izvrsnim vinima, nagrađivanim na međunarodnim takmičenjima, koje gosti mogu da degustiraju, uz stručnu pomoć somelijera, i u brojnim vinarijama. Inače, vinogradarstvo u Nemačkoj datira još iz vremena Kelta i Rimljana i danas postoji više od 11.000 vinograda u 13 nemačkih vinskih regija. 
 
Na temu Taste napravljen je izbor zanimljivih ideja za putovanje, sastavljen u saradnji sa regionalnim marketinškim organizacijama 16 nemačkih saveznih država. Tako se, na primer, turistima preporučuje da svakako obiđu Heilbron – najstariji vinogradarski grad u Baden-Virtembergu; tradicionalnu gostionicu na nivou Mišelinovih zvezdica u Majers-Keleru u Nordlingeru u Bavarskoj; da se uključe u gastro turu kroz Berlin ili kroz Hamburg i njegove pijace, uključujući legendarnu ribarnicu koja već 300 godina privlači i lokalce i turiste... U Hesenu se preporučuje degustacija sušene svinjske kobasice; u Severnoj Rajni Vestfaliji – specijalnog piva i pivske kuhinje; u Saksoniji poseta Auerbahovom podrumu koji je vekovna institucija u Lajpcigu i još toliko toga...
  
Zahvaljujući Urošu Živkoviću, šefu kuhinje restorana Endorfin, i novinari su imali privilegiju da osete raskošne ukuse degustirajući neke od najpoznatijih kulinarskih specijaliteta Nemačke, kao i da čuju priču o čuvenom kiselom testu, koje je zaslužilo internacionalnu slavu. Prezentacija je počela selekcijom sireva, a onda nastavljena kišom sa crnim lukom i slaninom, mladim krompirima i šparglama, pa pastrmkom sa komoračem, kobasicom sa kupusom i začinima u bavarsoj kifli, a sve to zaokruženo je welf pudingom i, naravno, praćeno izvrsnom selekcijom belih vina... Bilo je to autentično fine dinning iskustvo i tek nagoveštaj onoga što turiste očekuje u Nemačkoj, potpuno spremnoj da ih ove godine potpuno obori s nogu vinom i ukusnom hranom iz koje miriše - zdravlje.
 
Lj. Rebronja   

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...