Gde možemo na doček u doba korone?

31. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ove godine zaista smo upoznali Srbiju, te će pored tradicionalno najposećenijih planina, Kopaonika i Zlatibora, verovatno nekima biti fokus i na novootkrivene destinacije. Gde možemo na doček u doba korone?

Gradovi naše zemlje uvek su aktuleni sa dešavanjima na glavnom trgu, međutim ove godine situacija sa koronom uticala je i na omiljen "besplatni" doček, te će fokus biti na onlajn koncertima kakve smo nekada pratili na trgu.

Oštre mere u borbi protiv virusa korona koje su na snazi širom Evrope definitivno će novogodišnje i božićne praznike učiniti neprepoznatljivim.

Neke zemlje odlučile su da stroge mere malo ublaže za Božić i Novu godinu, tek toliko da ljudi praznike ne provedu sami u četiri zida, ali u većini država još uvek se veća o prazničnim korona pravilima.

Srbija ima mnogo gradova do kojih se lako može doći, a da nisu samo Beograd, Novi Sad ili Niš. Subotica, Loznica, Pančevo, Negotin, Leskovac su gradovi koje možete obići. Potrudite se da u gradu upoznate ljude, pogledate sve znamenitosti, okusite specijalitete i domaća pića i tako zaista doživite duh mesta u kome ste. Možda vam se ova avantura dopadne pa odlučite i sledeću godinu da dočekate na nekom od ovih mesta.

Ono što je sigurno jeste da će ove godine sve većina događaja biti otkazana, te uz šetnju sa voljenom osobom ili članom porodice kroz raskošno ukrašene gradove možete makar na trenutak da zamislite da je sve vraćenu u normalu.

Vlasti glavnog grada olučile su da tradicionalnog koncerta ispred Doma Narodne skupštine neće biti. Ovaj koncert je godinama unazad okupljao na desetine hiljada Beograđana, ali i turista iz ostalih delova Srbije i sveta. Neće biti ni manifestacije "Božićno seoce" ispred Hrama Svetog Save, kao ni kućica sa slatkišima i kuvanim vinom, ugrožena je i Ulica otvorenog srca 1. januara.

Naša zemlja prepuna je prirodnih lepota, pa doček nove godine u Srbiji može biti prava avantura. Planine su uvek prva opcija koju možete da zamislite. Osim Zlatibora i Kopaonika, ove godine upoznali smo Staru planinu, Goč, Rudnik, Jastrebac, Pešter i druge. Na planini možete da budete socijalno distancirani, kao i da napunite energiju za nove izazove.

Osim skijanja, ovde možete da uživate u brojnim etno selima.

Jedna od karakteristika naše zemlje sigurno su i salaši. Oni su idelan prostor za proslave ukoliko volite etno ambijent, koji odiše raznolikošću kultura. O hrani posebno ne treba govoriti. Vojvođanski specijaliteti odišu velikim porcijama, začinjenim i ukusnim, gde je meso okosnica svakog jela. Kuglofi, šnenokle, gomboce ili knedle (kako god ih zvali) zasladiće stvari.

Ipak, i pored svega navedenog što naša zemlja pruža, čini se da će 2021. biti dočekana jednako kao što je većina domaćina proslavila svog sveca — u najužem krugu porodice.


Izvor: b92


 

Comments (0)

Connected news

Tourism
40 godina modernog turizma na Kopaoniku
30. July 2021
Ove godine, neodvojivi jedan od drugog, hotel Grand i Nacionalni park Kopaonik, slave 40 godina...
Tourism
Spoj muzike i luksuza u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija
26. July 2021
V - Fest By Viceroy debituje ovog leta sa poznatim muzičkim zvezdama i najboljim provodom na...
Tourism
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. July 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Tourism
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. July 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...