Foto safari po Azbukovici

10. September 2018

Prethodnog vikenda u opštini Ljubovija boravila su značajna imena iz sveta fotografije - gospodin Bela Sabo profesor fotografije sa svojim saradnicima i asistentima iz Mađarske.

Interesovanje za ovaj kraj od strane gospodina Bela Sabo inicirana je zbog Kanjona Trešnjice i beloglavih supova koji su u njemu nastanjeni. Fotografi su objasnili da je beloglavi sup mitska ptica u njihovoj kulturi i tradiciji i da je posmatranje beloglavih supova za njih od izuzetne važnosti.

Ekipa fotografa obišla je Kanjon Trešnjice, Jeličke stene, Trutinac, Košlje, Bobiju i očarani su lepotama prirode. Sledeća poseta sa većim brojem fotografa već je ugovorena za kraj oktobra meseca, a cilj posete je kolekcija fotografija beloglavog supa, pejzaža Azbukovice i saradnja u godinama koje su pred nama tako što bi profesor dovodio svoje učenike i saradnike na fotografisanje beloglavih supova i pejzaža. U pitanju su ljubitelji prirode i fotografi koji će dolaziti u manjim grupama(dva-tri čoveka i pojedinci) tako da se neće ugrožavati opstanak kolonije beloglavih supova.

U planu je izrada osmatračnice u neposrednoj blizini hranilišta gde bi fotografi ulazili pre svitanja, a odlazili kada padne mrak, tako da ih ptice ne bi ni videle.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...