Florida kao partner i model razvoja turizma u Srbiji

12. September 2023
Image by MustangJoe from Pixabay
Image by MustangJoe from Pixabay

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS), kao članovi delegacije Vlade Republike Srbije, koju predvodi ministar turizma i omladine Husein Memić, prezentovali su tokom radne posete Floridi (SAD) turističke potencijale naše zemlje i mogućnosti za unapređenje privredne saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti nautičkog, održivog i kreativnog turizma.

Delegacija Vlade Republike Srbije, koju, pored predstavnika PKS čine i predstavnici Ambasade Republike Srbije u SAD, Generalnog sekretarijata Vlade, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), učestvuje na brojnim sastancima i skupovima na temu unapređenja saradnje u oblasti turizma, održivog turizma i predstavljanja Srbije kao turističke destinacije.

Održani su sastanci sa predsednicom okruga Majami Dejd, Danijelom Levin Kava, direktorom Međunarodnog aerodroma Majami Ralfom Kutijeom, kao i sa rukovodstvom poslovnog saveta okruga Majami i Luke Majami, najveće putničke luke za kruzere u svetu i jedne od najvećih kargo luka. Posebno je bilo reči o promociji turističkih potencijala Srbije na Floridi, a imajući u vidu izuzetne pokazatelje i rezulteta koje ova savezna država ima u oblasti turizma. Ukazano je da Florida može biti partner i model razvoja: promocijom naših turističkih potencijala na Floridi, Srbija bi se promovisala i šire, u čitavoj SAD.

Predstavnici Majamija i Floride iskazali su veliko interesovanje za jačanje saradnje sa Srbijom. U razgovorima su istakli da Srbiju vide kao tačku povezivanja sa regionom Jugoistočne Evrope, što daje mogućnosti za dalje jačanje i turističke i sveukupne privredne saradnje.

- Investicije, trgovina, IT sektor, kreativne industrije, turizam i edukacija su potencijalni stubovi saradnje privrede okruga Majami Dejd i Srbije - ocenila je Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam i Udruženja za trgovinu PKS.

Zvaničnici iz Floride predstavili su iskustva u razvoju održivog, takozvanog domaćinskog turizma, koji počiva na vrednostima očuvanja životne sredine, lokalne kulture, tradicije i autentičnosti. Imajući u vidu izazove sa kojima se Florida suočava kada je reč o klimatskim promenama, ova savezna država ali i svi građani poklanjaju veliku pažnju održivom razvoju i dostizanju Ciljeva održivog razvoja UN. Predstavnici poslovne zajednice u Majamiju upoznati su sa mogućnostima za održiva ulaganja u Srbiji i prezentovana im je Mapa investicionih prilika za Srbiju u skladu sa Ciljevima održivog razvoja.

Na marginama zvaničnih razgovora, ministar Memić i članovi delegacije razgovarali su i sa predstavnicima srpske dijaspore na Floridi, koji su zainteresovani da pomognu u daljem pozicioniranju Srbije.

U nastavku posete SAD, delegacija Srbije će posetiti Tampu i Orlando, gde će učestvovati na godišnjoj Konferenciji o turizmu, a planirani su i brojni sastanci sa predstavnicima turističkog sektora iz SAD i drugih zemalja.

Dosadašnja saradnja Srbije i SAD u oblasti turizma bila je usmerena na unapređenje dobrih odnosa na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist. Uvođenjem direktne avio linije Beograd-Njujork, 23. juna 2016. godine, ponovo je nakon 24 godine olakšan dolazak turista iz SAD. Takođe uvođenje i direktne linije Beograd-Čikago dalje je unapredilo veze dve zemlje. Turističke organizacije iz Srbije aktivne su na tržuštu SAD u promociji Srbije kao turističke destinacije, učešćem na sajmovima i promotivnim događajima...

Poseta je organizovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Izvor: Privredna komora Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...