Florida kao partner i model razvoja turizma u Srbiji

12. September 2023
Image by MustangJoe from Pixabay
Image by MustangJoe from Pixabay

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS), kao članovi delegacije Vlade Republike Srbije, koju predvodi ministar turizma i omladine Husein Memić, prezentovali su tokom radne posete Floridi (SAD) turističke potencijale naše zemlje i mogućnosti za unapređenje privredne saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti nautičkog, održivog i kreativnog turizma.

Delegacija Vlade Republike Srbije, koju, pored predstavnika PKS čine i predstavnici Ambasade Republike Srbije u SAD, Generalnog sekretarijata Vlade, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), učestvuje na brojnim sastancima i skupovima na temu unapređenja saradnje u oblasti turizma, održivog turizma i predstavljanja Srbije kao turističke destinacije.

Održani su sastanci sa predsednicom okruga Majami Dejd, Danijelom Levin Kava, direktorom Međunarodnog aerodroma Majami Ralfom Kutijeom, kao i sa rukovodstvom poslovnog saveta okruga Majami i Luke Majami, najveće putničke luke za kruzere u svetu i jedne od najvećih kargo luka. Posebno je bilo reči o promociji turističkih potencijala Srbije na Floridi, a imajući u vidu izuzetne pokazatelje i rezulteta koje ova savezna država ima u oblasti turizma. Ukazano je da Florida može biti partner i model razvoja: promocijom naših turističkih potencijala na Floridi, Srbija bi se promovisala i šire, u čitavoj SAD.

Predstavnici Majamija i Floride iskazali su veliko interesovanje za jačanje saradnje sa Srbijom. U razgovorima su istakli da Srbiju vide kao tačku povezivanja sa regionom Jugoistočne Evrope, što daje mogućnosti za dalje jačanje i turističke i sveukupne privredne saradnje.

- Investicije, trgovina, IT sektor, kreativne industrije, turizam i edukacija su potencijalni stubovi saradnje privrede okruga Majami Dejd i Srbije - ocenila je Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam i Udruženja za trgovinu PKS.

Zvaničnici iz Floride predstavili su iskustva u razvoju održivog, takozvanog domaćinskog turizma, koji počiva na vrednostima očuvanja životne sredine, lokalne kulture, tradicije i autentičnosti. Imajući u vidu izazove sa kojima se Florida suočava kada je reč o klimatskim promenama, ova savezna država ali i svi građani poklanjaju veliku pažnju održivom razvoju i dostizanju Ciljeva održivog razvoja UN. Predstavnici poslovne zajednice u Majamiju upoznati su sa mogućnostima za održiva ulaganja u Srbiji i prezentovana im je Mapa investicionih prilika za Srbiju u skladu sa Ciljevima održivog razvoja.

Na marginama zvaničnih razgovora, ministar Memić i članovi delegacije razgovarali su i sa predstavnicima srpske dijaspore na Floridi, koji su zainteresovani da pomognu u daljem pozicioniranju Srbije.

U nastavku posete SAD, delegacija Srbije će posetiti Tampu i Orlando, gde će učestvovati na godišnjoj Konferenciji o turizmu, a planirani su i brojni sastanci sa predstavnicima turističkog sektora iz SAD i drugih zemalja.

Dosadašnja saradnja Srbije i SAD u oblasti turizma bila je usmerena na unapređenje dobrih odnosa na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist. Uvođenjem direktne avio linije Beograd-Njujork, 23. juna 2016. godine, ponovo je nakon 24 godine olakšan dolazak turista iz SAD. Takođe uvođenje i direktne linije Beograd-Čikago dalje je unapredilo veze dve zemlje. Turističke organizacije iz Srbije aktivne su na tržuštu SAD u promociji Srbije kao turističke destinacije, učešćem na sajmovima i promotivnim događajima...

Poseta je organizovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Izvor: Privredna komora Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...