Financial Times: Šta se krije iza velikih arapskih investicija na Balkanu?

27. April 2017
Financial Times: Šta se krije iza velikih arapskih investicija na Balkanu?

Ugledni list "Financial Times" je u opširnom članku proučio ulaganja firmi sa Bliskog istoka u projekte na Balkanu, te otkrio razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se firme tamo susreću.

FT navodi kako neki misle da je interes investitora iz Persijskog zaliva podstaknut strateškim ili religijskim ciljevima, no potom citira Ivana Cakarevića iz firme "Rooftop Capital", koji veruje da je pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

- Radi se o pogodnoj lokaciji na raskršću puteva, gde je cena rada konkurentna, a namera pristupanja Evropskoj uniji čini celu regiju privlačnom za ulaganja - tvrdi Cakarević.

Investiciona kompanija Dubaija (ICD) je u maju prošle godine kupila odmaralište "Porto Montenegro" za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski preduzetnik Samih Sawiris uložio je 1,1 milion evra u elitno odmaralište "Luštica Bay", a još dva arapska ulaganja: "Plavi Horizonti" i "Montrose Montenegro" su u pripremi.

"Plave Horizonte" muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regionu.

Investicija u "Beograd na vodi", projekat vredan 3 milijarde dolara, najvidljivije je zalivsko ulaganje u regiju. Iza projekta stoji firma "Eagle Hills" iz Abu Dhabija, no okružen je brojnim kontroverzama, od činjenice da je firma odabrana bez javnog nadmetanja, do načina na koji je srpska vlada menjala zakone kako bi omogućila izgradnju.

No, dok je pažnja medija na kompanijama iz arapskih zemalja, direktor firme "Coreside" Srđan Vujčić procenjuje kako je za čak 80 odsto investicija u nekretnine u regiji zaslužan - Izrael.

- Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i tržne centre, rekao je James Gunn, direktor "Poseidon" grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regionu.

Gunn je za FT naglasio kako raste i interes južnoafričkih investitora, koji u svojoj zemlji imaju problem sa valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Firma "Reit Hyprop" iz Johanezburga kupila je 60 odsto beogradskog tržnog centra "Delta City" u februaru prošle godine. Ista firma kupila je i crnogorski "Delta City" u Podgorici, a u avgustu i tržni centar u Skoplju. Južnoafrički "New Europe Property Investments" kupio je zagrebački "Arena Centar" krajem prošle godine.

Bosna i Hercegovina omiljena je meta investitora iz Persijskog zaliva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu. Saudijski "Al Shiddi Trading" uložio je u sarajevski "City Centre". Postavljanje kamena temeljca za turistički grad "Buroj Ozone" pokraj Sarajeva bilo je krajem prošle godine. Ta investicija je vredna 2,3 milijarde evra i iza nje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Uprkos sredstvima koja pristižu u oslabljenu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu, piše FT. Neki građani se žale na sudar kultura sa posetiocima i nalet konzervativizma u zajednicama gde se započinju projekti. No, državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenaduvani, a zalivske firme ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

- Neke zalivske države su među najvećim investitorima u EU, i tamo su dobrodošle, rekla je FIPA u saopštenju. - Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne bi trebalo da  mislite da zalivske države ovde ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu da zarade u Bosni i Hercegovini.

Izvor: SEEbiz.eu

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...