Festival LilaLo od 10. do 14. jula u Loznici

01. July 2019
Festival LilaLo od 10. do 14. jula u Loznici

Drugi po redu, LilaLo festival održaće se od 10. do 14. jula 2019.godine u Loznici, Tršiću, Banji Koviljači i Lešnici, u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice a uz podršku Grada Loznice, Centra za kulturu "Vuk Karadžić", Omladinskog centra, Crkvene opštine lozničke, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj  (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta "Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima Jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrednosti".

„LilaLo“ je muzičko scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, posvećen narodnom običaju lilanje koji je autentičan za grad Loznicu i regiju Podrinje. Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastala je u želji da se zbliže tradicionalno i moderno, da se tradicija prikaže na jedan savremen način i da se sačuva za generacije koje dolaze.

U okviru festivalskih dana publika može da uživa u vrhunskim koncertima, di džej nastupima, performansima, pozorišnim predstavama, animacijama za decu, izložbama, bioskopskim predstavama na otvorenom, nastupima kulturno umetničkih društava, vožnji fijakerom, etno bazarima, interaktivnim radionicama starih zanata, zaigra u kolu za dukat i učestvuje u lilanju!

Lilanje - Kod Srba postoji običaj da se uoči velikog praznika Petrovdana (12. jul) pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. NJihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile. Ovaj narodni običaj sačuvan je u našem kraju do danjašnjih dana. Veče uoči Petrovdana prisutan je duh predaka a plamen lila budi žar i najmlađima.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...