Evropska komisija blokirala Lufthanzin ulaz u bivšu Alitaliju

24. January 2024
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay
Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Regulatorno telo Evropske unije za zaštitu unutrašnjeg tržišta u utorak je provizorno blokiralo plan Nemačke Lufthanze (Lufthansa) da preuzme udeo u državnom prevozniku Italija trasporto aero (Italia Trasporto Aereo - Ita).

Prema preliminarnim rezultatima istrage, spajanje može da ugrozi slobodu konkurencije na pojedinim linijama, saopštila je Evropska komisija, izvršni organ EU.

Konkretno, na pojedinim direktnim linijama između Italije i srednjoevropskih zemalja, Lufthanza i Ita su sada direktni konkurenti.

Pošto te linije pokrivaju još samo budžetski prevoznici poput Rajanera (Ryanair), često polazeći sa perifernih aerodroma, spajanje Lufthanze i Ita može da omogući netržišno diktiranje cena.

Lufthanza je u višemesečnoj antikartelskoj proceduri već ponudila neke ustupke, ali nije saopštila detalje. Komisija obično u takvim slučajevima zahteva razvezivanje ponude na linijama kojima novi partneri mogu da dominiraju.

Prema dogovoru, Lufthanza će od italijanske vlade za 325 miliona evra preuzeti 41 odsto kapitala u Ita, a pod određenim uslovima od 2025. još 49 odsto. Preostalih 10 odsto može da preuzme kasnije.

Formirana 2020. godine, Ita je 2021. preuzela poslove propale Alitalije (Alitalia), ali nije i njena pravna naslednica, mada jeste preuzela i dozvole za poletanje i sletanje stare kompanije, kao i brenda.

Stoga je pod novim krovom moguća reaktivacija legendarnog brenda.

Izvor © dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Comments (0)

Connected news

Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...