EU razmatra uvođenje eko taksi - Moguće poskupljenje avionskih karata

17. June 2019
EU razmatra uvođenje eko taksi - Moguće poskupljenje avionskih karata

  Evropske zemlje razmatraju uvođenje novih taksi u avio-sabraćaju zbog zagađenja koje proizvodi, što bi značajno poskupelo cene avio-karata.

Već mesecima se u avio-industriji raspravlja o uvođenju ekološke takse, zbog kritika da je komercijalna avijacija odgovorna za veliki udeo ukupne emisije ugljen-dioksida (CO2).

Prema međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), radi se o dva odsto ukupne količine ovih izduvnih gasova, dok nevladina organizacija Climate Action Network procenjuje da je u pitanju pet odsto, prenosi podgorički Investitor.

Švedska je već uvela taksu na kerozin koja trenutno iznosi od šest do 38 evra po avio-karti, a u ovoj zemlji sve su glasnije prozivke da je „sramota putovati avionom“.

Francuska analizira mogućnost da ukine sve domaće letove za koje postoji zamena putovanja vozom kraćim od pet sati. Belgija i Holandija su početkom godine pokrenule pitanje zagađenja i očekuje se da će ono biti jedna od tema na sastanku Saveta ministara saobraćaja Evropske unije (EU) u Luksemburgu.
Kako se navodi, ostale zemlje EU takođe pažljivo prate situaciju.

- Postoje različite opcije sistema taksi za zagađivače i Francuska smatra da ih prvo treba proučiti kako bi se utvrdilo koji sistem je najbolji - saopštio je francuski ministar saobraćaja.

Dodaje se da političari daju prednost taksi na kerozin koji je bio oslobođen svih taksi još od Kongresa o međunarodnoj civilnoj avijaciji u Čikagu 1944. godine, kada je najvažnije bilo da se olakša razvoj avio saobraćaja.

Prema poverljivom izveštaju Evropske komisije, koji je nedavno „procurio“ u javnost, taksa od 330 evra za 1.000 litara kerozina bi smanjila emisije ugljen-dioksida za 11odsto.

U predlogu zakona piše da jedan let od Pariza do Marselja emituje 178kg ugljen-dioksida po putniku, dok isto putovanje vozom generiše 4.14kg ovog gasa po putniku, prenosi sajt.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...