EU: 4.6 miliona evra za gradnju industrijskih zona i razvoj turizma u Srbiji

27. July 2023
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Evropska unija će preko programa EU PRO Plus podržati unapređenje poslovne infrastrukture u 18 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, saopšteno je iz programa EU PRO Plus.

Bespovratna sredstva od preko 4,6 miliona evra su opredeljena preko EU PRO Plus programa, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, za projekte izgradnje ili rekonstrukcije i infrastrukturnog opremanja industrijskih zona, turističkih lokacija, kao i za projekte izrade tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture.

- Zajedno sa Evropskom unijom radimo na stvaranju uslova za privredni rast a ova podrška će doprineti jačanju konkurentnosti lokalnih samouprava kao i njihovoj sposobnosti da sprovode projekte. U 18 gradova i opština uz bespovratna sredstva Evropske unije, biće unapređena poslovna infrastruktura u industrijskim zonama, kao i turistička infrastruktura čime će se stvoriti uslovi za nove investicije i nova radna mesta, što sve vodi ka boljem životnom standardu građana - rekla je Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

- Evropska unija kroz podršku ovim projektima doprinosi poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, jačanju konkurentnost i stvaranju uslova za postizanje boljih ekonomskih rezultata. Očekuje se da ovi projekti doprinesu preko 300 miliona evra novih investicija i otvaranju oko 4.500 novih radnih mesta u roku od pet godina nakon njihove realizacije, dok smo posebnu pažnju usmerili na podršku privrednom razvoju slabije razvijenih delove zemlje - rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Od ukupnih opredeljenih sredstava 3,1 miliona evra će biti utrošeno za infrastrukturno opremanje, odnosno izgradnju saobraćajnica, trafo stanica, unapređenje ili izgradnju komunalne infrastrukture u industrijskim zonama u Valjevu, Šapcu, Ćupriji, Preševu i Mionici, rekonstrukciju i opremanje bivšeg tekstilnog kombinata u Bosilegradu, dok će u Novom Pazaru biti završen regionalni Smart centar. EU će sa preko miliion evra podržati projekte usmerene na razvoj održivog turizma u Knjaževcu, Aleksincu, Malom Zvorniku i Kraljevu, dok će Bajina Bašta, Surdulica, Loznica, Paraćin, Zaječar, Kosjerić i Lajkovac dobiti podršku u visini od preko 423.000 evra za izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja poslovne infrastrukture, odnosno za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođačkih projekata i studija izvodljivosti. Same lokalne samouprave, srazmerno stepenu razvijenosti, obezbedile su više od 2,7 miliona evra za sufinansiranje ovih projekata.

Ovih 18 projekata izabrano je putem Javnog poziva koji je EU PRO Plus sproveo u dve faze u periodu od 26. septembra 2022. do 29. januara 2023.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. September 2023
Er Srbija će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Tourism
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. September 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Tourism
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. September 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Tourism
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. September 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...