Epidemija korona virusa pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji

12. February 2020
Epidemija korona virusa pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji

Epidemija korona virusa već je pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji, a pre svega su na udaru kineski turizam, kao i države koje su popularne destinacije među kineskim turistima, prenosi Poslovni dnevnik.

U poslednje dve sedmice januara posećenost kineskih hotela "potonula" je 75%, podaci su konsultantske kuće STR.

Koliko su kineski turisti bitni za globalnu turističku industriju ilustruje i podatak da je brzo rastuća srednja klasa u toj azijskoj ekonomskoj sili predvodila globalnu turističku ekspanziju.

Tako su prošle godine turisti iz Kine ostvarili gotovo 150 miliona dolazaka u inostranstvo gde su potrošili 277 milijardi dolara.

O kakvim se razmerima porasta radi dovoljno ilustruje činjenica da je 2002. zarada globalnih hotelijera od kineskih turista iznosila tek 15,4 milijardi dolara.

Bitno manji broj dolazaka kineskih turista najviše će osetiti azijske turističke destinacije koje po pravilu privuku 75% Kineza koji lunarnu Novu godinu odluče da provedu na odmoru u inostranstvu.

Tajland očekuje gubitak od 9,7 milijardi dolara, a u Italiji su procene da će smanjenje turističkog prihoda biti oko 5 milijardi dolara.

Australija i njena turistička industrija su se, posle katastrofalnih požara koji su rasterali turiste, sada našla pred novim problemom, s obzirom na to da je zabranila ulazak u zemlju putnicima iz Kine.

Gosti iz Kine imaju najveći udeo među stranim gostima za australijsku turističku industriju, a prošle godine 1,4 miliona turista potrošilo je 13,4 milijardi dolara.

U SAD bi broj kineskih turista ove godine mogao biti za 28% niži.

Pre izbijanja epidemije, Svetska turistička organizacija (WTO) je procenjivala da će ove godine globalni turizam rasti između 3% i 4%.

Međutim, trenutno više od 900 preminulih i oko 40.000 zaraženih korona virusom prete haosom u globalnoj turističkoj industriji.

Samo prošle sedmice 30 avio-kompanija obustavilo je letove iz i prema Kini, a otkazano je više od 25.000 letova, pokazuju podaci OAG-a, firme za pružanje podataka iz turističke branše. Samo američke avio-kompanije procenjuju da će zbog toga izgubiti 1,6 milijardi dolara.

Kako piše Associated Press (AP), procene s početka godine govorile su da bi ovo trebalo da bude još jedna dobra godina za globalni turizam s obzirom na slabljenje trgovinskih tenzija izmedu SAD-a i Kine i letnjih Olimpijskih igara u Tokiju.

Analitičari ističu da će se turistička branša oporaviti i od ove krize, kao i od ranijih zdravstvenih kriza, ali stručnjaci su podeljeni oko stava koliko će taj oporavak trajati.

Analitičari Tourism Economicsa, pozivajući se na iskustva epidemije SARS iz 2003. godine, smatraju da će biti potrebno četiri godine da se broj kineskih turista vrati na raniji nivou.

U slučaju SARS-a treba uzeti u obzir da je industrija bila i pod pritiskom terorističkog napada 11. septembra 2001. godine u SAD.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...