Ekskluzivna šetnja "Kulturna baština Topčidera" 3. oktobra

01. October 2018

U okviru posebno organizovane šetnje koja je deo redovnog programa „Kulturna baština Topčidera“, u sredu 3. oktobra sa početkom u 14 časova, Muzej afričke umetnosti organizuje obilazak Ambasade Arapske Republike Egipat, kao i posetu Muzeju afričke umetnosti, Kući kralja Petra i Legatu Petra Lubarde.

Zgrada ambasade Egipta baštini sećanje na porodice Novaković i Gavrilović, koje su u ovoj vili „u Vinogradu“ organizovale politički angažovane sastanke, zatim na rad čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, kao i na dugotrajne odnose između naše zemlje i Egipta.

Pored Ambasade Egipta, šetači će moći da se upoznaju i sa Muzejom afričke umetnosti koji svedoči o diplomatskoj aktivnosti jugoslovenskog ambasadora Zdravka Pečara, koji je, zajedno sa svojom suprugom Vedom Zagorac oformio inicijalnu zbirku afričkih umetničkih predmeta, danas izloženih na stalnoj postavci Muzeja.

Nakon toga, predviđen je odlazak do Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde koji predstavljaju institucije kulture sa aktivnom izlagačkom delatnošću koje su smeštene u nekadašnje građanske vile – trgovca Đorđa Pavlovića i injženjera Radiše Nikolića – zbog čega imaju izuzetno dimaničnu i zanimljivu istoriju.

Sva četiri objekta nalaze se na u neposrednoj blizini na Senjaku i Topčideru, a upoznavanje sa ovim mestima, iznutra i spolja, otkriva brojne malo poznate i zanimljive detalje iz kulturnog života Beograda.

Vodiči ove šetnje su Ana Knežević, kustos/saradnik Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata – Legata Petra Lubarde.

Mesto okupljanja je Muzej afričke umetnosti u Andre Nikolića 14, a vreme: 14 časova.

Predviđeno vreme trajanja šetnje je 150 minut, ulaznica je 500 dinara (kartu je moguće kupiti u Muzeju afričke umetnosti pred početak šetnje), a zbog specifičnih uslova i ekskluzivnosti posete zgradi Ambasade Egipta, broj mesta je ograničen na 20.

Takođe, prijavljivanje je obavezno i to putem imejla: kulturnabastinatopcidera@gmail.com (Neophodno je poslati sledeće podatke: ime i prezime, broj lične karte, fotografija prve strane pasoša). Svaki posetilac biće obavešten nakon dobijenog odobrenja od strane Ambasade.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....