Eko avantura Cera – nova održiva tura u Srbiji

28. September 2017

Centar za istraživačke i razvojne projekte "EkoDev" uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, PKS i Turističke organizacije Srbije, dodelio je 12. septembra nagrade za održivi razvoj turizma. Cer je sa svojim prirodnim i kulturnim vrednostima, materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom i turističkim potencijalima predstavljen kroz turu 'Eko avantura Cera', koja je pobedila na ovom takmičenju, organizovanom povodom proglašenja 2017. kao Međunarodne godine održivog turizma od strane UNWTO.

“Eko avantura Cera” u svom dvodnevnom programu turistima nudi aktivni boravak u prirodi u šetnji dugoj 28 km, koja je raspoređena u dva dana. Pored bogatih prirodnih vrednosti Cera sa kojima će se turisti upoznati (flora, fauna, ornitofauna, geologija), predstavljena je bogata i slavna prošlost Cera (Cerska bitka, Boj na Čokešini, manastiri iz perioda vladavine porodice Nemanjić, praistorija i ostaci vojnih utvrđenja iz perioda vladavine rimske imperije). Kroz nematerijalnu kulturnu baštinu Cera turisti se mogu upoznati sa tradicijom i običajima lokalnog stanovništva na području Cera. Legende i mitovi koji su, takođe, deo nematerijalne kulturne baštine predstavljeni su kroz staroslovensku mitologiju i božanstva kojima su se naši preci molili.

U segmentu uključivanja lokalne zajednice u turističku ponudu, turistima se nude jela od organski zdravih proizvoda sa područja planine Cer, radionice pripremanja zdrave hrane, radionice prepoznavanja, branja i pripremanja lekovitog bilja, kao i plasiranje proizvoda domaće radinosti.

Kroz sportske aktivnosti koje se mogu upražnjavati na Ceru turistima su u ponudi pešačke šumske staze čija ukupna dužina iznosi 80 km, rekreativno planinarenje, let paraglajdingom, vožnja biciklom po dve zvanične biciklističke staze koje su ukupne dužine 110 km i koje prema kategorizicaciji planinskih biciklističkih staza spadaju u adrenalinske.

Za smeštaj tokom boravka na Ceru, turistima je ponuđena planinska kuća “Cerera”, etno restoran ‘Ruža Todorova’, kao i seosko-turistička domaćinstva na području Cera.

Važnost nagrade koju je osvojila “Eko avantura Cera” ogleda se kroz eko turizam koji je najzastupljenija grana turizma u današnjim svetskim turističkim trendovima. Najvažnije od svega je da ova tura omogućava saradnju privatnog i javnog sektora, uključivanje celokupne lokalne zahednice i plasiranje organski zdravih proizvoda i proizvoda domaće radinosti koji će povoljno uticati na ekonomski, socijalni i društveni razvoj područja, kako planine Cer, tako i lokalnih samouprava Šapca i Loznice.

“Eko avantura Cera” ući će u zvaničnu turističku ponudu eko tura Srbije, kojih sada ima 14. Eko tura biće evidentirana i u UNWTO.

Sa eko turom i nagradom za ‘Održivi razvoj turizma za 2017. godinu’, Cer postaje prepoznatljiva eko destinacija!
 
Dobitnik nagrade: Udruženje EKOS Šabac
Autor eko ture: Ana Pavlović, saradnik
Saradnici na kreiranju eko ture:
MSc Maja Mandić, predsednik
MSc Olivera Vasić Kikanović, potpredsedik

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...