Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina

19. April 2024
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće pomislimo na zemlje Mediterana. Ali, ako ovog proleća i leta planirate da se zaputite u Tursku, znajte da je egejska regija ove zemlje pravo gastronomsko i vinogradarsko čudo!

Egejska regija Turske nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo koje odlikuje vekove tradicionalne kulinarske kulture, a ujedno je jedno od najvažnijih mesta u zemlji za održivu kuhinju. Kulinarsko nasleđe ove regije uključuje ukusna maslinova ulja, niz autohtonih biljaka i povrća, sveže morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina i put od farme do stola. U skorije vreme, region je poznat i po svojim priznatim restoranima, od kojih mnoge vode talentovani mladi kuvari koji služe nove adaptacije klasičnih jela. Vodič Michelin prepoznao je nekoliko restorana u Izmiru i Bodrumu, dve popularne egejske lokacije, kao mesta sa raznovrsnim i visokokvalitetnim jelovnicima.

Krenite na kulinarsko putovanje duž turske obale Egejskog mora

Maslinovo ulje

Zbog povoljne klime i geografije, obala Egejskog mora je oduvek bila jedan od regiona sa najvećom proizvodnjom maslina u Anadoliji. Ova duboko ukorenjena kultura i istorija uzgoja takođe objašnjava zašto je egejska kuhinja oblikovana oko maslina i maslinovog ulja i zašto su baš ove namirnice u središtu egejske kuhinje. Maslinovo ulje, aromatizovano začinskim biljem poput majčine dušice, ruzmarina ili mente, je osnova za doručak na Egejskom moru kao preliv za sveže pečen hleb, a sa druge strane dodaje ukus, zdravlje i lakoću salatama, predjelima i glavnim jelima za ručak i večeru.

Ovde se povrće kao što su boranija, patlidžan i artičoka, vesnici proleća, pretvaraju u čudesno ukusna jela sa maslinovim uljem koje čuva tajnu dugovečnosti. Drugi poznati ukusi u egejskoj kuhinji potiču od egejskog bilja iz regiona. Festivali se organizuju u čast ukusnog i lekovitog bilja kao što su čičak (tur. Sevket-i bostan), špargle i maslačak koji se mešaju sa ukusnim maslinovim uljem i služe kao glavna jela ili kao predjelo.

Riba

Naravno, egejska kuhinja obuhvata i bogatstvo plodnog Egejskog mora. Od Ajvalika do Alačatija, i od Bodruma do Datče, restorani u egejskim obalnim gradovima nude najsvežije morske plodove, uključujući oradu, brancina, škarpinu, ostrige, hobotnice, lignje i škampe. Jela od hobotnice i lignji, tepsije sa škampima i sezonska riba na žaru čine nezaboravnu večeru.

Vekovi vinogradarstva

Uz rakiju (tur.rakı), ukusna vina napravljena od lokalnog egejskog grožđa najbolja su pratnja morskim plodovima. Zbog svog tla i klime, Egejsko područje se smatra jednim od najpoželjnijih geografskih područja na svetu. Gde god da putujete u regionu, putevi će vas odvesti do vekovima starih vinograda i njihovog raskošnog grožđa i vina. Na svom putovanju na Egejsko more možete istražiti ove vinograde i napraviti izvanredna otkrića. Možete probati mnoga međunarodno poznata turska vina u Urli, gde se nalaze neke od izmirskih vinogradarskih ruta i restorana sa Michelin zvezdicama; u Širindžeu, koji je prošle godine UN Turizam proglasio „Najboljim turističkim selom“; i u Bodrumu,

vrhunskoj destinaciji za odmor u Turskoj. Bozdžada takođe nudi raznovrsna vina, uključujući crvena od endemskog grožđa Kuntra i Karalahna i bela iz Čavuša i Vasilakija. Urla, poznata po svojim vinogradima, nudi lokalne sorte grožđa kao što je Bornova Misketi i ukusna vina napravljena od grožđa Foča Karasi i Gajdura, koja su spasena od izumiranja.

Fine dining

Egejska regija Turske može se pohvaliti brojnim finim restoranima. Poslednjih godina, inovativni kuvari su otvorili vrhunske restorane koji oslikavaju ekološku i kulturnu održivost egejske kuhinje kroz proizvode i tradiciju ovog plodnog regiona.

U tom kontekstu, posebno u okrugu Urla u Izmiru, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u regionu, možete probati lokalna jela u restoranima prema konceptu od farme do stola i pristupu bez otpada. Michelin vodič dodaje Urlu u Izmiru i Bodrum u Mugli, kao još jednu dobro poznatu gastronomsku destinaciju.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...