Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina

19. April 2024
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće pomislimo na zemlje Mediterana. Ali, ako ovog proleća i leta planirate da se zaputite u Tursku, znajte da je egejska regija ove zemlje pravo gastronomsko i vinogradarsko čudo!

Egejska regija Turske nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo koje odlikuje vekove tradicionalne kulinarske kulture, a ujedno je jedno od najvažnijih mesta u zemlji za održivu kuhinju. Kulinarsko nasleđe ove regije uključuje ukusna maslinova ulja, niz autohtonih biljaka i povrća, sveže morske plodove, staru tradiciju proizvodnje vina i put od farme do stola. U skorije vreme, region je poznat i po svojim priznatim restoranima, od kojih mnoge vode talentovani mladi kuvari koji služe nove adaptacije klasičnih jela. Vodič Michelin prepoznao je nekoliko restorana u Izmiru i Bodrumu, dve popularne egejske lokacije, kao mesta sa raznovrsnim i visokokvalitetnim jelovnicima.

Krenite na kulinarsko putovanje duž turske obale Egejskog mora

Maslinovo ulje

Zbog povoljne klime i geografije, obala Egejskog mora je oduvek bila jedan od regiona sa najvećom proizvodnjom maslina u Anadoliji. Ova duboko ukorenjena kultura i istorija uzgoja takođe objašnjava zašto je egejska kuhinja oblikovana oko maslina i maslinovog ulja i zašto su baš ove namirnice u središtu egejske kuhinje. Maslinovo ulje, aromatizovano začinskim biljem poput majčine dušice, ruzmarina ili mente, je osnova za doručak na Egejskom moru kao preliv za sveže pečen hleb, a sa druge strane dodaje ukus, zdravlje i lakoću salatama, predjelima i glavnim jelima za ručak i večeru.

Ovde se povrće kao što su boranija, patlidžan i artičoka, vesnici proleća, pretvaraju u čudesno ukusna jela sa maslinovim uljem koje čuva tajnu dugovečnosti. Drugi poznati ukusi u egejskoj kuhinji potiču od egejskog bilja iz regiona. Festivali se organizuju u čast ukusnog i lekovitog bilja kao što su čičak (tur. Sevket-i bostan), špargle i maslačak koji se mešaju sa ukusnim maslinovim uljem i služe kao glavna jela ili kao predjelo.

Riba

Naravno, egejska kuhinja obuhvata i bogatstvo plodnog Egejskog mora. Od Ajvalika do Alačatija, i od Bodruma do Datče, restorani u egejskim obalnim gradovima nude najsvežije morske plodove, uključujući oradu, brancina, škarpinu, ostrige, hobotnice, lignje i škampe. Jela od hobotnice i lignji, tepsije sa škampima i sezonska riba na žaru čine nezaboravnu večeru.

Vekovi vinogradarstva

Uz rakiju (tur.rakı), ukusna vina napravljena od lokalnog egejskog grožđa najbolja su pratnja morskim plodovima. Zbog svog tla i klime, Egejsko područje se smatra jednim od najpoželjnijih geografskih područja na svetu. Gde god da putujete u regionu, putevi će vas odvesti do vekovima starih vinograda i njihovog raskošnog grožđa i vina. Na svom putovanju na Egejsko more možete istražiti ove vinograde i napraviti izvanredna otkrića. Možete probati mnoga međunarodno poznata turska vina u Urli, gde se nalaze neke od izmirskih vinogradarskih ruta i restorana sa Michelin zvezdicama; u Širindžeu, koji je prošle godine UN Turizam proglasio „Najboljim turističkim selom“; i u Bodrumu,

vrhunskoj destinaciji za odmor u Turskoj. Bozdžada takođe nudi raznovrsna vina, uključujući crvena od endemskog grožđa Kuntra i Karalahna i bela iz Čavuša i Vasilakija. Urla, poznata po svojim vinogradima, nudi lokalne sorte grožđa kao što je Bornova Misketi i ukusna vina napravljena od grožđa Foča Karasi i Gajdura, koja su spasena od izumiranja.

Fine dining

Egejska regija Turske može se pohvaliti brojnim finim restoranima. Poslednjih godina, inovativni kuvari su otvorili vrhunske restorane koji oslikavaju ekološku i kulturnu održivost egejske kuhinje kroz proizvode i tradiciju ovog plodnog regiona.

U tom kontekstu, posebno u okrugu Urla u Izmiru, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u regionu, možete probati lokalna jela u restoranima prema konceptu od farme do stola i pristupu bez otpada. Michelin vodič dodaje Urlu u Izmiru i Bodrum u Mugli, kao još jednu dobro poznatu gastronomsku destinaciju.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...