Dvorac Grašalković – Palata koja čuva tajne čuvene kraljice Sisi

21. April 2023
Foto: HTA - NTO Mađarske
Foto: HTA - NTO Mađarske

Ako se spremate da praznike provedete u Budimpešti, „kraljici Dunava“ i gradu na devet mostova, čije su obale moćne reke uvrštene na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, začinite ovo putovanje avanturom. Predlažemo vam da na listu uvrstite i izlet u obližnji grad koji će vas povesti na jedno lepo putovanje kroz vreme.

Dvorac Grašalković

Na samo 30 kilometara od mađarske prestonice nalazi se gradić Gedele, a u njemu najveća barokna palata u Mađarskoj – dvorac Grašalković. U pitanju je jedan od najvažnijih spomenika mađarske arhitekture. Možete li zamisliti da je ovde nekada bio dom i lovište kraljeva? Ako ste oduvek bili zainteresovani za život aristokratije i rado biste provirili u njihovu svakodnevicu, ovo je najbolja destinacija za vas. Istorija baroknog dvorca počela je 1735. godine, kada je miljenik Marije Terezije, grof Antal Grašalković Prvi, počeo sa izgradnjom, a prema planovima arhitekte Andraša Majerhofera.

Tada su se izgradile svečane dvorane, kraljevske odaje, rimokatolička crkva, koja je i danas u funkciji i malo barokno kameno pozorište, u kome su tada povremeno nastupale nemačke trupe iz Budima, Pešte i Đera. Ujedno to je i najstarije do danas očuvano kameno pozorište sa kulisama u Mađarskoj. Za vreme vladavine porodice Grašalković napravljen je i veličanstven francuski park.

Nakon porodice Grašalković , dvorac je imao više vlasnika, sve dok ga 1867. godine mađarska država nije otkupila, obnovila i poklonila kralju Franji Josifu I i kraljici Elizabeti Bavarskoj povodom krunisanja. Kasnije je dvorac postao omiljeno odmaralište kraljevskog para. Kada bi ovaj dvorac mogao da priča, imao bi svašta da nam kaže o životu velikog Franje Josifa I i čuvene Sisi, kako je glasio nadimak Elizabete Bavarske. Baštovani dvorca su želeli da ugode Sisi, pa su pre njenog dolaska uvek sadili ispod njenog prozora omiljeno cveće: ljubičice i dan i noć, a prilikom svojih poseta Sisi je okupljala oko sebe krem aristokratije i organizovala konjičke trke i pohode u lov.

Između dva svetska rata dvorac je služio kao letnja rezidencija regenta Mikloša Hortija i njegove porodice, a u to vreme je i izgrađen bunker dubine 10 metara, koji je i danas otvoren za posetioce i gde, između ostalog, možete uživati i u legendarnim pesmama Kataline Karadi. Posle Drugog svetskog rata dvorac je pretvoren u sovjetsku kasarnu, da bi 90-ih godina prošlog veka doživeo temeljnu rekonstrukciju.

U dvorcu vas čeka više stalnih postavki. Istražite život kraljice Elizabete Bavarske, otkrijte kraljevske odaje koje čuvaju originalni nameštaj i način života čuvenih grofova. Nakon razgledanja prostorija dvorca, obavezno prošetajte prelepom botaničkom baštom. A nakon šetnje kroz istoriju, zaputite se do konjičkog parka Lazar udaljenog samo 10 kilometara, i uživajte u zagrljaju prirode, konjičkoj tradiciji i mađarskim specijalitetima.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...