Državna pomoć turističkim agencijama: Subvencionisanje polise osiguranja neophodne za dobijanje licence za rad

04. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Država će pomoći sektoru turizma i kroz subvencionisanje dela premije osiguranja budući da je u ovom momentu neophodno da imaju polise osiguranja da bi dobile licencu za rad, najavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ministarka je rekla Tanjugu da je taj novi paket pomoći dogovoren juče na sastanku sa predstavnicima udruženja turističkih agencija.

Predložena mera odnosi se na subvencionisanje dela premije osiguranja, kako bi se organizatorima putovanja pomoglo u postupku izdavanja novih polisa osiguranja čija je cena, usled pojačanog rizika, značajno viša u odnosu na period pre pandemije, kazala je Matić.

Ističe da Vlada Srbije odnosno resorno ministarstvo, u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti, ulaže maksimalne napore kako bi se pružila podrška turističkom sektoru koji je najviše pogođen tokom pandemije.

Na sastanku smo se složili oko novog predloga paketa pomoći koji će ići ka turističkim agencijama i taj predlog je usaglašen i sa Ministarstvom finansija, navela je Matić.

"Praktično će država još jednom dati posebnu pomoć sektoru turizma, odnosno turističkim agencija kroz subvencionisanje polise osiguranja koja im je neophodna da bi dobile licencu za rad, što je bio jedan od najvećih problema", rekla je ona.

Dodaje da će se na taj način rešiti prepreka koja im je predstavljala i najveći izazov, te da će sada agencije moći da nastave sa radom.

Agencije će platiti premiju osiguranja osiguravajućim kućama i dobiće za to refundaciju dela sredstava od resornog ministarstva, objasnila je Matić proceduru.

"Imali smo u vidu da je to posebno važno za one koju su najugroženiji a to su manje agencije koje postoje godinama kao porodični biznisi, a koje su imale najveći problem da plate polise osiguranja koje su za njih bile visoke", kaže Matić.

Ističe da je pandemija najviše pogodila sektor turizma, kako u Srbiji, tako i na globalnom nivou i da su gubici u turizmu ogromni, te da oni sa sektorom hotelijerstva, ugostiteljstva i organizacije događaja iznose oko milijardu evra.

Ministarka kaže i da je u prethodnom periodu ključno bilo donošenje Uredbe o ponudi zamenskog putovanja i da bi bez nje turističke agencije praktično bankrotirale.

Matić navodi i da podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja pokazuju da je pre početka pandemije u Srbiji bilo ukupno 4.525 turističkih radnika, a zaključno sa jučerašnjim danom ih je 3.660.

Ističe da se, imajući u vidu taj podatak, ne može govoriti o tome da je hiljade radnika ostalo bez posla kako se spominje u javnosti .

"To nije tačno ali i ovoliko koliko ih je ostalo bez posla je dovoljno zabrinjavajuće i učinićemo sve da se sektoru turizma pomogne da preživi ovako tešku situaciju", rekla je Matić.

Na sastanku koji je juče održan prisustvovali su, pored predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i predstavnici Privredne komore Srbije, predstavnici udruženja turističkih agencija YUTA, URA, UTAS i ANTAS.


Izvor: Tanjug/ Rtv

Last comment

Turista
Wednesday , 04.11.2020. 12:36h
Recommendation:
0
+
0
-
"Tako ce drzava JOS JEDNOM dati posebnu pomoc turistickim agencijama". Koja je bila prva posebna pomoc?

Connected news

Tourism
Medicinska tehnologija za brži ulaz u avion
25. November 2022
Putnici na minhenskom aerodromu mogu da očekuju mnogo brži prolaz kroz kontrolu ručnog...
Tourism
Ambasador Turske najavio uvođenje nove direktne linije iz Beograda ka Izmiru
22. November 2022
Ministar turizma i omladine Husein Memić sastao se u petak, 18. novembra sa ambasadorom Turske...
Tourism
Luthanza planira da zaposli 20.000 ljudi
22. November 2022
Nemačka Lufthanza nakon gašenja radnih mesta tokom pandemije korona virusa, očekuje...
Tourism
Korak bliže akva parku, zelenim kućama i sportskim terenima na Vršačkim planinama
21. November 2022
Na javnom uvidu nalazi se Plan detaljne regulacije za vinogradarski kompleks i pristupni put...