Donji Milanovac: rekordna godina po broju kruzera

22. November 2019

Ova godina će biti rekordna po broju kruzera koji su pristajali na Dunavu radi razgledanja Donjeg Milanovca i okoline. Rekordna nautička sezona nameće i nove obaveze za turističke radnike ovog malog mesta.

U međunarodno pristanište na Dunavu u Donjem Milanovcu ove godine stiglo je 30 odsto više kruzera nego u istom periodu lane. U "plovećim hotelima" dolaze turisti iz celog sveta, zadrže se nekoliko sati, taman toliko da se obiđu znamenitosti i ponešto kupe.

Pored obilaska Milanovca i nekoliko restorana čuvenih po kvalitetnoj ponudi hrane i pića sa ovog područja, veliki broj turista sa kruzera autobusima odlazi do lokaliteta Lepenski vir, sa željom da vidi jedno od najstarijih naselja na svetu.

- Možemo slobodno da kažemo da broj turista konstantno raste. Navešću vam samo primer da je u poslednjih pet godina recimo od 2015, kada smo imali 30.000 posetilaca, 2016. - 34.000, 2017. - 43.000, 2018. - 52.000, ove godine smo već prešli 63.000 - navodi Vladimir Nojković, direktor Arheološkog lokaliteta "Lepenski vir".

Osim Lepenskog vira turistima je najzanimljiviji novi vizitorski centar.

- U vizitorskom centru NP ‘Đerdap’ predstavljeno je geološko bogatstvo kojim se ponosimo budući da ćemo idućeg proleća najverovatnije biti i zvanično deo porodice Uneskove globalne mreže geo-prakova. Zatim je prikazano bogatstvo biodiverziteta, kulturno bogatstvo - objašnjava Jelena Bujdić Krečković, pi-ar NP "Đerdap".

Ovo je poslednji, 250. kruzer koji je ove godine pristao u Donji Milanovac. Njegov odlazak označio je i kraj sezone u ovom pristaništu. Do proleća.

Izvor: RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...