Donacija EU za turistički sektor Srbije stigla i u Novi Sad

12. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay
Evropska unija je nastavila da podržava turistički sektor u Srbiji. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, turistički radnici su se suočili sa mnogim izazovima. Jedan od njih je i primena neophodnih zdravstveno-bezbednosnih mera u cilju sprečavanja širenja virusa. Donacija Evropske unije od 662.000 evra, koju čine vredna oprema i dezinfekcioni materijal, omogući će turističkim radnicima širom zemlje da svoj posao obavljaju u skladu sa propisanim merama, kako bi svojim gostima priuštili bezbedan boravak. Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je realizovao ovu intervenciju u sklopu anti-COVID mera. Svaki korisnik je deo dobrovoljne sertifikacione šeme „Čisto i sigurno“, inicijative za turistička preduzeća da primene čitav niz mera kojima garantuju potpunu bezbednost gostima.
 
Nakon svečanog događaja kojem su prisustvovali Sem Fabrici, šef Evropske delegacije u Republici Srbiji, Tomas Šib, ambasador SR Nemačke, Jadranka Joksimović, ministar EU integracija i Miroslav Knežević, šef kabineta ministarstva turizma, otpočela je distribucija „Čisto i sigurno“ materijala, pa je tako svim novosadskim hotelima direktno donirana oprema. Paketi opreme su stigli i do Turističke organizacije Grada Novog Sada, koja je dobijenu opremu i materijal dodelila objektima turističke privrede koji nisu bili obuhvaćeni direktnom donacijom i  na ovaj se način priključila sprečavanju širenja virusa Sars-Covid-19 i pružila podršku i pomoć ugostiteljskim objektima i pružaocima usluga smeštaja. Doniranu opremu su dobili „Salaš 137“ kao i tri hostela: „Hostel Sova”, “Hostel A&A”, “Hostel City” , kojima će ova pomoć mnogo značiti zbog očekivane veće frekvencije gostiju u njihovim objektima u predstojećem periodu.
 
Budući da će Novi Sad 2022. godine nositi titulu  Evropske prestonice kulture, u planu su mnogi događaji koji će doprineti većem broju posetilaca u ustanovama kulture, te je pored navedenih smeštajno-ugostiteljskih objekata, dezinfekcioni materijal dostavljen je i ustanovama kulture u Novom Sadu i to Muzeju grada Novog Sada i Fondaciji „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, odnosno za Kulturnu stanicu „Svilara“ .
 
Pored podrške turizmu kroz „Čisto i sigurno“, EU je kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ već opredelila milion evra, kao bespovratnu pomoć privatnom turističkom sektoru istočne i jugoistočne Srbije. Ovom donacijom EU je značajno doprinela otklanjanju posledica izazvane pandemijom i omogućila mnogim privatnicima da poboljšaju svoje turističke usluge.
 
„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je projekat koji je svoj rad započeo pre izbijanje pandemije, novembra 2019, sa ciljem da podstakne razvoj turizma u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.
 

PR TONS 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...