Dom sindikata biće renoviran do kraja godine i ovako će izgledati

23. April 2017
Dom sindikata biće renoviran do kraja godine i ovako će izgledati

Velika dvorana Doma sindikata biće rekonstruisana, a hol ispred dvorane biće preuređen u umetničku galeriju. Objekat će sadržati i pet manjih bioskopskih sala i sadržaj za najmlađe. Naime, Dom sindikata sklopio je ugovor o zakupu na trideset godina sa privatnom firmom "MCF Megakom films". Renoviranje će, kako tvrde gradski čelnici, početi na leto, a biće završeno do kraja godine - prenose "Novosti".

Dvorana Doma sindikata, koja je decenijama unazad bila zakupac sale, u maju prošle godine otišla je u stečaj i ubrzo dobila novog vlasnika, kompaniju "MCF Megakom films".

- Na osnovu usvojenog plana reorganizacije i angažmanom "MCF Megakom films", kao najvećeg poverioca Dvorane, izbegnut je bankrot, zatvaranje, otpuštanje svih zaposlenih, prodaja imovine i promena namene samog prostora Dvorane Doma sindikata (DDS) - kaže, za "Novosti", Igor Stanković, direktor DDS i osnivač "MCF Megakom films". - Iako smo privatna firma, branimo javni interes. Namena Dvorane ostaje multufunkcionalna u svakom umetničkom, kulturološkom i zabavnom smislu i sadržaju.

Dvorana Doma sindikata jedan je od najboljih i najvećih prostora kulture koje naš grad ima. U nju, međutim, decenijama unazad nije ulagano, pa je kompletna infrastruktura u izrazito lošem stanju.

- Već godinama joj je potrebna ozbiljna rekonstrukcija. Za Beograd je važno da ovo mesto bude preuređeno i modernizovano, jer je nama potrebna upravo takav, višenamenski prostor, kako bi u njemu mogli da se održavaju koncerti, pozorišne predstave i filmske premijere - kaže, za "Novosti", gradski menadžer Goran Vesić. - Kako bismo došli do toga, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ja smo imali više sastanaka sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Ljubisavom Orbovićem. Na kraju je potpisan ugovor na 30 godina sa kompanijom "MCF Megakom films".



Grad će, tvrdi on, investitoru obezbediti sve neophodne dozvole kako bi rekonstrukcija počela odmah.

- Maksimalno ćemo pomoći da u ovoj multifunkcionalnoj sali, kojom će se Beograd ponositi, osim tradicionalnih sadržaja (Džez festival i Festival dokumentarnog filma) bude i drugih kulturnih događaja - objašnjava Vesić. - Osim grada, u čitav proces biće uključeni Ministarstvo kulture i informisanja, kao i RTS. Zahvalni smo Savezu samostalnih sindikata i kompaniji "MCF Megakom films" na odluci da Dvorana Doma sindikata ostane objekat kulture.

NA sastanku predstavnika Grada, Doma sindikata i kompanije "MFC Megakom films" dogovoreno je i da se hol ispred dvorane preuredi u galeriju za umetnička izlaganja.

Takođe, Grad će, kako tvrdi Vesić, rekonstrusati i prolaz Bezistan koji se nalazi pored same dvorane, dok će na Trgu Nikole Pašića biti zamenjene ploče koje su polomljene.

- Dvorana Doma sindikata biće rekonstruisana u duhu modernizma, uz sve tradicionalne vrednosti koje ima - kaže njen sadašnji direktor. - Osim velike sale, sadržaće i pet manjih bioskopskih sala, izložbeni prostor, sadržaj za najmlađe, a sve će biti opremljeno savremenim tehnologijama.

Izvor: Novosti
Foto:
Beoinfo

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....