Direct Booker, turistička agencija za iznajmljivanje i upravljanje privatnim smeštajem, širi franšiznu mrežu

06. November 2019
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

  Poslovanje su započeli 2013. u Dubrovniku, danas posluju u sedam zemalja. Direct Booker, turistička agencija za iznajmljivanje i upravljanje privatnim smeštajem, od 2017, naime, širi franšiznu mrežu, tako da ekskluzivne partnere – primaoce franšize – ima i na domaćem tržištu u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Peruu i Albaniji.

- Ovo je tek početak internacionalnog razvoja – kaže Nino Dubretić, jedan od vlasnika Direct Booker sistema. Gde god se turizam razvija, gde god postoji potražnja za privatnim smeštajem – biće i prostora za usluge Direct Booker-a, smatra on.
 
- U osnovi, mi povezujemo iznajmljivače i putnike. Pomažemo rentijerima da se oglase i iznajme smeštaj preko poznatih internet platformi, ali ih i savetujemo kako da urede i opreme smeštajnu jedinicu, optimizuju cene smeštaja, prezentuju svoje nekretnine, ponude gostima niz pratećih turističkih usluga – od prevoza, rent-a-car-a, izleta, do preporuka za restorane, klubove i znamenitosti kraja. Sve ovo je, u suštini, i zadatak naših primalaca franšize – objašnjava Dubretić.
 
Od ove godine, Direct Booker cilja i na tržište Poljske. Prvi korak u promociji ovog biznisa i franšiznog paketa već je načinjen – od 17. do 19. oktobra učestvovali su na 17. Sajmu franšiza u Varšavi i iskoristili priliku da se predstave preduzetnicima i potencijalnim primaocima franšize sa poljskog tržišta.
 
- U Poljskoj se turizam ubrzano razvija. Velika je potražnja za kratkoročnim najmom smeštaja, ali i za sistemom koji bi efikasno upravljao procesom iznajmljivanja, kroz agencijske usluge i najnovije tehnologije. Zbog toga nam je Poljska delovala kao perspektivno tržište.
 
Mnoge od usluga koje pružaju štede vreme iznajmljivačima.
 
- Svaka nekretnina ili smeštajna jedinica dobija svog akaunt menadžera iz Direct Booker-a koji kontroliše i određuje cene najma tako što neprestano prati i upoređuje cene drugih iznajmljenih jedinica u tom periodu. Vrlo često, samo uz ovu informaciju vlasnici smeštaja mogu da povećaju potencijal svoje nekretnine. Tržište iznajmljivača se, inače, može podeliti u dve grupe. Prva grupa su oni kojima je potreban čitav niz usluga: oglašavanje na internetu, usluge rezervacije, komunikacija s gostima, finansijske usluge poput izdavanja računa, plaćanja kreditnom karticom i čekovima, pa čak i usluga čišćenja smeštaja. Ako iznajmljivač posebno zahteva, mi možemo obezbediti i fotografa koji će profesionalno fotografisati unutrašnjost smeštaja za izdavanje. Druga vrsta rentijera su oni kojima nisu potrebne sve navedene usluge, ali koji bi svakako da unaprede i poboljšaju svakodnevni proces iznajmljivanja. To se, pre svega, odnosi na sinhronizaciju cena s kalendarom na svim veb-sajtovima na kojima se oglašavaju, a najčešće su to Booking.com, Airbnb, Expedia, HomeAway. Ako iznajmljivač ne želi da koristi čitav set usluga, mi mu uvek možemo ponuditi podršku za takozvani Booker Tools – poseban alat koji će mu omogućiti da upravlja smeštajnom jedinicom u smislu cene i logistike.
 
Primalac franšize ima pravo da koristi njihov brend, pruža sve usluge podrške iznajmljivačima, a sve u skladu s jedinstvenim know-how-om Direct Booker-a.
 
- Primalac, naravno, koristi naš IT sistem, operativni priručnik, pomoć po svim pitanjima tekućeg poslovanja. S druge strane, dužan je da vodi marketing na lokalnom nivou i pruža usluge samo na području za koje je ugovor potpisan.
 
Žele da privuku preduzetne ljude iz turistički atraktivnih destinacija kao što su Varšava, Vroclav, Krakov, Gdanjsk.
 
- To mogu biti i "početnici", ljudi koji tek razmišljaju da pokrenu sopstveni posao, ali i preduzetnici koji već rade u turizmu, a koji nameravaju da prošire svoju ponudu dodatnim agencijskim uslugama ili da zarade od prodaje naše tehnologije.
 
Početna investicija, koja podrazumeva pristupanje mreži Direct Booker-a, iznosi 5.000 EUR.
 
- Primalac franšize plaća i redovnu naknadu i ona iznosi 7% od ukupnog prometa. Sa druge strane, primalac dobija od 5% do 10% od svake iznajmljene jedinice. Koliko će, pak, morati da čeka na povraćaj investicije, zavisi najviše od broja i spektra usluga koje će pružati.
 
Izvor: eKapija
Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...