Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom

22. February 2024
Image by Matthias Zeitler from Pixabay
Image by Matthias Zeitler from Pixabay

Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga, zašta je zaslužan Inovacioni biznis centar "Zlatibor" (IBC Zlatibor).

Polako, ali uporno ostvarujući svoju misiju implementacije dostupnih segmenata novih tehnologija, sistema i znanja, IBC se iz godine u godinu ostvaruje kao subjekt usmeren ka održavanju digitalne kondicije ovog dela Srbije. Modus onlajn poslovanja iznedrio je i kategoriju mobilnih radnika popularno nazvanih digitalni nomadi koji su, zamenivši stalnu adresu mapom mesta na kojima borave i rade, na listu stavili i Zlatibor.

Tačan datum kada je prvi digitalni nomad došao na Zlatibor ne može se utvrditi, a realna pretpostavka je da su ih ovde privukle nadaleko čuvene planinske čari, srž turističke ponude. Za razliku od ove nepoznanice, sa sigurnošću možemo reći datum kada je IBC, prepoznavši potrebe digitalnih nomada, otvorio svoja vrata za njihove potrebe. "Coworking" prostor, prvobitno namenjen za potrebe start up-ova, pokazao se kao zgodno mesto i za prve digitalne nomade koji su, tražeći mesto za rad, postali redovni posetioci.

Ukazavši na značaj digitalnih nomada kao svojevrsnu novu formu turista za zlatiborski kraj, najviše u sferi promocije, IBC je dobio podršku Opštine Čajetina za modernizaciju "coworking" prostora. Njome je ostvaren optimalan komfor i ambijentalno ugodna radna sredina sa svim elementima potrebnim za rad digitalnih nomada. Pozitivni utisci pokrenuli su lančanu reakciju čiji se efekti primećuju u vidu sve brojnijih novih gostiju iz naše zemlje, regiona, pa i iz udaljenih delova sveta.

Inovacioni biznis centar "Zlatibor" je do sada ugostio preko 150 digitalnih nomada, radnika različitih zanimanja: od IT struke, preko klasičnih do kreativnih, dizajnerskih struka, influensera, blogera. Veče posvećeno novim formama marketinških aktivnosti kao što je influensing, koje je organizovao IBC, bilo je jedan od najposećenijih događaja ovog tipa, a čudesni putevi digitalnog sveta preneli su vest o ovom događaju u najudaljenije zemlje. Ovo je samo jedan od napora IBC-a da se, u duhu dobrog domaćina, nađe kao posrednik između potreba i želja digitalnih nomada i benefita zlatiborskog kraja. I to ne samo u pogledu turističke ponude, nego i "hvatanja u kolo" sa trendovima poslovne klime ovog doba.

Vijetnamka Liz Duong boraveći na Zlatiboru izrazila je zadovoljstvo ne samo boravkom na poznatoj turističkoj destinaciji, već i mogućnošću da svoje video editorijale realizuje upravo zahvaljujući savremeno opremljenom prostoru u IBC. Slične utiske izneo je i redovni korisnik "coworking"-a Darko Maksimović. – Budući da se pored uživanja u prirodi nešto mora i raditi, "coworking" prostor mi je idelno mesto! Ranije sam koristio sličan prostor u Beogradu, a mogu reći da sam ovim na Zlatiboru više nego zadovoljan – ističe Maksimović.

Njegove impresije dele i drugi, o čemu svedoči sve brojnija digitalna mobilna populacija. To IBC stavlja u poziciju "stražara" nad njihovim potrebama, čineći sve što je u moći ovog kolektiva da Zlatibor učini što vidljivijim i u digitalnoj knjizi utisaka ove moćne zajednice našeg vremena.

Turistička organizacija Zlatibora

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...