Danas besplatan ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi

27. September 2019

Povodom Svetskog dana turizma i manifestacije Dani evropske baštine, u petak, 27. septembra biće besplatan ulazje ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi, a u Stambol kapiji biće organizovane edukativne radionice o izradi starih mapa i maketa jedrenjaka, saopšteno je iz JKP Beogradska tvrđava.

Posetioci će moći da od 11 do 19 sati besplatno posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin.

U Stambol kapiji, biće organizovane radionice za decu školskog uzrasta. Posetioci će moći da "otputuju u srednji vek" kroz prizmu starih mapa - remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta izložene su u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji izložene su i makete jedrenjaka iz tog perioda.

Rimski bunar izgrađen je u 18. veku za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat kula - kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27.5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kojem se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu, građen je pedesetih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Umetnost u bunkeru", koja govori o zabranama i drugim oblicima cenzure koja je postojala u umetnosti šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, osim stalne izložbene postavke rimskih kamenih spomenika – lapidarijuma, biće izložene i rimske skulpture i nadgrobne stele, prenosi Beoinfo.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...