Danas besplatan ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi

27. September 2019

Povodom Svetskog dana turizma i manifestacije Dani evropske baštine, u petak, 27. septembra biće besplatan ulazje ulaz u pet objekata na Beogradskoj tvrđavi, a u Stambol kapiji biće organizovane edukativne radionice o izradi starih mapa i maketa jedrenjaka, saopšteno je iz JKP Beogradska tvrđava.

Posetioci će moći da od 11 do 19 sati besplatno posete Rimski bunar, Sahat kulu, Kulu Nebojša, Vojni bunker i Veliki barutni magacin.

U Stambol kapiji, biće organizovane radionice za decu školskog uzrasta. Posetioci će moći da "otputuju u srednji vek" kroz prizmu starih mapa - remek dela geografske istorije. Mape Beograda, Evrope i sveta izložene su u formatu mapa u listu, uramljenih minijatura i velikih oslikanih mapa u unikatnim ručno rađenim ramovima. U Stambol kapiji izložene su i makete jedrenjaka iz tog perioda.

Rimski bunar izgrađen je u 18. veku za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat kula - kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27.5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kojem se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

Vojni bunker na Gornjem gradu, građen je pedesetih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Umetnost u bunkeru", koja govori o zabranama i drugim oblicima cenzure koja je postojala u umetnosti šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, osim stalne izložbene postavke rimskih kamenih spomenika – lapidarijuma, biće izložene i rimske skulpture i nadgrobne stele, prenosi Beoinfo.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...