Da li postoji bezbedan odmor ovog leta?

31. July 2020
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Poremećaj uobičajenog načina života i informacije o posledicama pandemije proizveli su kod nas strah, a jedini način da se zadrže dobre navike i izbegne stres, je život uz poštovanje nauke i struke. Gde je tu letovanje i odmor? Iz Vrnjačke Banje poručuju da je neskromno reći da je odmor kod njih bezbedniji, nego da građani ostanu kod svojih kuća.

- Sa medicinskog aspekta, letovanje nije samo navika, već i neophodnost - kaže Dr sci. med. Dejan Stanojević, direktor SB Merkur i dodaje - Dvonedeljno odsustvo od kuće nije samo subjektivni osećaj isključenosti iz strestnog okruženja, već vrlo realni zdravstveni benefit tokom boravka u prirodi. Šetnja prostranim banjskim parkovima na bezbednom rastojanju od drugih prolaznika i tretmani lekovitim vodama, savršeni su za zdravlje i odmor.

Od početka širenja virusa Covid19 i naučnih saznanja o prenošenju s osobe na osobu, usledili su brojni apeli stručnjaka o nošenju maski i rukavica i mnogi su prihvatili nove modele ponašanja. Ipak, ostaje dilema da li je poštovanje procedura dovoljno za minimalni rizik od zaraze.

- Mi u Merkuru imamo ljude koji su se školovali da bezbe dno vode goste kroz ovu situaciju, a na gostima je samo da budu kooperativni.Striktno se primenjuju bezbednosne procedure i SVAKOG GOSTA TESTIRAMO, a eventualne asimptomatske slučajeve vraćamo u sistem zdravstvene zaštite u mesto iz kojeg je došao - nastavlja dr Stanojević.

Za sve one koji imaju poteškoća da se nose s ovom situacijom, imaju osećaj straha od
putovanja, ili letovanja u doba Korone, lekari SB Merkur savetuju da ipak nastave život normalno, da odu na letovanje i obnove energiju… ali na najbezbedniji način!

Promena mesta boravka je jedna od osnovnih ljudskih potreba

U prilog jačine ljudske želje I potrebe za putovanjem govori činjenica da je nakon ogromne krize - katastrofalanog Cunamija u Japanu u martu 2011. godine uz pad broja inostranih turista za oko 62% , već nakon godinu dana turistički promet vraćen na raniji obim. Bezbednosne mere i visok nivo zaštite bili su novi sastavni deo svih turističkih protokola – i ljudi su nastavili da uživaju u turističkim putovanjima.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...