Čuveni "Raj za živce" se vraća u život

02. March 2020
Čuveni 'Raj za živce' se vraća u život

Pre šest godina, posle višegodišnjeg propadanja, u Bogutovačku Banju kao i susednu Matarušku, koje su decenijama pripadale istoimenom Prirodnom lečilištu i odmaralištu, uveden je stečaj. Stotinak radnika ostalo je bez posla, na hotel ,"Mineral" i ostale objekte stavljen je katanac. Zahvaljujući meštanima i gostima, koji nisu mogli bez blagotvorne banjske vode, samo je kupatilo ostalo u životu, mada u lošem stanju.

Bez obzira na loše uslove i sav rizik korišćenja kupatila u koje tri decenije nije uložen nijedan dinar, u sezoni je bilo gostiju, ne kao nekad, ali dovoljno da popune vile i apartmane mahom povratnika iz inostranstva, koji su u objekte za izdavanje uložili ogroman novac nadajući se boljim vremenima i za Bogutovačku Banju i za okolna sela.

Sudbina Banje u rukama meštana

Iako čuvena banja na obrocima Troglava, na dvadesetak kilometara od Kraljeva, poznata i kao "Neuron banja" i "raj za živce" i dalje propada, njeni meštani: Marijan Banjanac i Milanko Vasiljević, uzeli su jesenas kupatilo u zakup, znajući da u njega treba uložiti veliki novac da bi se dovelo u pristojno stanje.

- Najpre smo platili zakup za ruinu od bazena, a zatim smo prionuli na posao. Bilo je potrebno mnogo rada i ulaganja, jer na kupatilu nije ništa rađeno punih 30 godina. Saniran je krov, urađene pločice i podovi, omalterisani zidovi, popravljena i ofarbana stolarija, urađen solarni sitem i mnogo drugih sitnih poravki. Žensko kupatilo je potpuno rekonstrisano, a muško kupatlo završićemo do kraja ovog meseca. Od 1. aprila svi banjski posetioci imaće odlične uslove za korišćenje oba bazena - kaže Marijan Banjanac jedan od zakupaca banjskog kupatila.

Prema rečima vlasnika vila i apartmana za smeštaj gostiju, interesovanje za boravak u Bogutovačkoj Banji već sada je ogromno tako da se očekuje odlična poseta sve do polovine oktobra.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...