Caričinom gradu vraća se izgled iz doba cara Justinijana - U 2020. sledi obimna rekonstrukcija

31. October 2019
Foto ilustracija
Foto ilustracija

Jedinstveni arheološki lokalitet Caričin grad (Justinijana Prima) na teritoriji opštine Lebane, koji je u 6. veku podigao car Istočnog Rimskog Carstva Justinijan, trebalo bi u narednom periodu da dobije prvobitni izgled, najavila je za eKapiju Tanja Bogdanović, načelnica opštinske uprave.

Prema njenim rečima, u planu je rekonstrukcija ovog lokaliteta, a projekat je već prosleđen Ministarstvu kulture.
 
Kako je za naš portal kazao Bojan Jović, direktor Turističke organizacije opštine Lebane, projekat, koji je ministarstvu predat u junu ove godine, biće rađen u tri faze.
 
- Prva faza rekonstrukcije Caričinog grada, koji je uvršten u kulturnu baštinu Srbije kao lokalitet od izuzetnog značaja, podrazumeva pripremu terena u smislu komunalnih infrastrukturnih radova. U okviru ove faze planirana je eksproprijacija i parcelisanje zemljišta, zatim radovi na vodovodu i kanalizaciji, izgradnja parkinga za 40-50 vozila, gradnja sanitarnog čvora, kao i elektrifikacija puta do Caričinog grada i osvetljenje samog lokaliteta sa oko 35 stubova sa LED rasvetom i solarnim napajanjem - najavio je Jović.
 
U drugoj fazi rekonstrukcije pristupilo bi se radovima na samom arehološkom lokalitetu.
 
- To podrazumeva sređivanje akropolja, odnosno gornjeg grada u kojem se nalaze katedralna crkva i krstionica sa arhiepiskopskom, a biće razmotreno i da li postoji mogućnost za dizanje krova na akropolju - naveo je naš sagovornik i dodao da je u planu i iskopavanje cisterne u originalnom obliku koja je trenutno ispod zemlje, kao i osvežavanje ulica.
 
U trećoj fazi, kako je istakao Jović, planirana je izgradnja pratećih turističkih objekata.
 
Po njegovim rečima, u projekat rekonstrukcije Caričinog grada su, pored Turističke organizacije Lebana uključeni i Narodni muzej i niški i republički Zavodi za zaštitu spomenika kulture, a početkom ove godine Caričin grad posetio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je najavio pomoć države ovom lokalitetu u iznosu od 3,5 do 4 mil EUR.
 
- Spremni smo za realizaciju ovog obimnog projekta i za raspisivanje prvih javnih nabavki čim dobijemo zeleno svetlo od Ministarstva kulture i obećana sredstva od države, a očekujem da će to biti naredne godine - rekao je Jović za naš portal.
 
On je rekao da da je poseta Caričinom gradu u odnosu na period od tri godine višestruko povećana, pa je u odnosu na 2016. i 2017. godinu, kada je ovaj lokalitet posetilo do 1.000 turista godišnje, prošle godine taj broj iznosio čak 7.500, dok se ove godine očekuje poseta između 10 i 12.000 ljudi.
 
- Posle rekonstrukcije, Caričin grad postaće neprikosnovena turistička atrakcija ovog kraja - rekao nam je Jović.
 
Izvor: eKapija 
Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...