Caričinom gradu vraća se izgled iz doba cara Justinijana - U 2020. sledi obimna rekonstrukcija

31. October 2019
Foto ilustracija
Foto ilustracija

Jedinstveni arheološki lokalitet Caričin grad (Justinijana Prima) na teritoriji opštine Lebane, koji je u 6. veku podigao car Istočnog Rimskog Carstva Justinijan, trebalo bi u narednom periodu da dobije prvobitni izgled, najavila je za eKapiju Tanja Bogdanović, načelnica opštinske uprave.

Prema njenim rečima, u planu je rekonstrukcija ovog lokaliteta, a projekat je već prosleđen Ministarstvu kulture.
 
Kako je za naš portal kazao Bojan Jović, direktor Turističke organizacije opštine Lebane, projekat, koji je ministarstvu predat u junu ove godine, biće rađen u tri faze.
 
- Prva faza rekonstrukcije Caričinog grada, koji je uvršten u kulturnu baštinu Srbije kao lokalitet od izuzetnog značaja, podrazumeva pripremu terena u smislu komunalnih infrastrukturnih radova. U okviru ove faze planirana je eksproprijacija i parcelisanje zemljišta, zatim radovi na vodovodu i kanalizaciji, izgradnja parkinga za 40-50 vozila, gradnja sanitarnog čvora, kao i elektrifikacija puta do Caričinog grada i osvetljenje samog lokaliteta sa oko 35 stubova sa LED rasvetom i solarnim napajanjem - najavio je Jović.
 
U drugoj fazi rekonstrukcije pristupilo bi se radovima na samom arehološkom lokalitetu.
 
- To podrazumeva sređivanje akropolja, odnosno gornjeg grada u kojem se nalaze katedralna crkva i krstionica sa arhiepiskopskom, a biće razmotreno i da li postoji mogućnost za dizanje krova na akropolju - naveo je naš sagovornik i dodao da je u planu i iskopavanje cisterne u originalnom obliku koja je trenutno ispod zemlje, kao i osvežavanje ulica.
 
U trećoj fazi, kako je istakao Jović, planirana je izgradnja pratećih turističkih objekata.
 
Po njegovim rečima, u projekat rekonstrukcije Caričinog grada su, pored Turističke organizacije Lebana uključeni i Narodni muzej i niški i republički Zavodi za zaštitu spomenika kulture, a početkom ove godine Caričin grad posetio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je najavio pomoć države ovom lokalitetu u iznosu od 3,5 do 4 mil EUR.
 
- Spremni smo za realizaciju ovog obimnog projekta i za raspisivanje prvih javnih nabavki čim dobijemo zeleno svetlo od Ministarstva kulture i obećana sredstva od države, a očekujem da će to biti naredne godine - rekao je Jović za naš portal.
 
On je rekao da da je poseta Caričinom gradu u odnosu na period od tri godine višestruko povećana, pa je u odnosu na 2016. i 2017. godinu, kada je ovaj lokalitet posetilo do 1.000 turista godišnje, prošle godine taj broj iznosio čak 7.500, dok se ove godine očekuje poseta između 10 i 12.000 ljudi.
 
- Posle rekonstrukcije, Caričin grad postaće neprikosnovena turistička atrakcija ovog kraja - rekao nam je Jović.
 
Izvor: eKapija 
Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...