Čak trećina svetskih destinacija potpuno zatvorena za međunarodne turiste

09. March 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U svetu je trenutno za međunarodne dolaske potpuno zatvorena trećina turističkih odredišta, jer je pojava novih varijanti virusa covid-19 mnoge vlade potaknula da preokrenu napore na ublažavanju tih ograničenja, saopštili su iz Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Prema podacima UNWTO, najviše je zatvorenih odredišta za međunarodne turističke dolaske u Aziji, Okeaniji i Evropi, a iako su prethodni izveštaji o ograničenjima putovanja (koje daje pregled 217 odredišta širom sveta) pokazivala pomak prema ublažavanju ili ukidanju ograničenja putovanja, novi izveštaj ipak pokazuje da je ozbiljnost epidemiološke situacije naterala vlade na oprezniji pristup.

Od početka februara u svetu je 32 odsto odredišta potpuno zatvoreno za međunarodni turizam. Od toga je nešto više od pola zatvoreno najmanje 40 nedelja. Istovremeno, 34 procenta odredišta sada je samo delimično zatvoreno za međunarodne turiste.

Glavni poverenik UNWTO Zurab Polilikashvili kaže da su ograničenja putovanja široko prihvaćena mera za ograničavanje širenja virusa, ali smatra i da se sada, kada turizam pokušava da se ponovo pokrene, mora shvatiti da su ta ograničenja samo deo rešenja.

“Ograničenja se moraju zasnivati na najnovijim podacima i analizama i dosledno ih pratiti kako bi se omogućilo sigurno i odgovorno ponovno pokretanje sektora od kog zavise milioni preduzeća i radnih mesta”, poručio je Polilikashvili.

U novom izveštaju se navodi da i dalje postoje regionalne razlike, pa je tako od trenutno 69 odredišta čije su granice potpuno zatvorene za turiste, 30 u Aziji i Okeaniji, 15 u Evropi, 11 u Africi, 10 u Americi i tri na Bliskom istoku.

Analizom deset najboljih tržišta, odnosno onih s kojih dolazi najveći turistički promet, primećuje se da se trenutno turistima dosta savetuje da ne idu na nebitna putovanja u inostranstvo, kao i da će saveti koje daju vlade imati presudnu ulogu u ponovnom pokretanju i oporavku turizma u idućim sedmicama i mesecima.

Izvor: SEEbiz

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...