Čajetina dobila dozvolu za gradnju početne stanice zlatiborske gondole

01. March 2018
Čajetina dobila dozvolu za gradnju početne stanice zlatiborske gondole

Opština Čajetina je dobila dozvolu za gradnju početne stanice panoramske gondole i radovi će početi čim vremenski uslovi to dozvole, saopšteno je iz preduzeća Gold gondola Zlatibor.

Problemi oko imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za gondolu, postupno se, kako se navodi, rešavaju "uz velike napore nadležnih službi opštine Čajetina".

- Poslednja stanica, za koju je prvo izdata dozvola, na devet kilometara dugoj vazdušnoj trasi ove kabinske gondole koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, završena je pred Novu godinu - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je realizacija tog projekta otpočela pre deset godina, a od početka je postojao problem imovinsko-pravne prirode i to sa parcelama u svojini države zbog nerešavanja statusa tog zemljišta.

Direktorka javnog preduzeća Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić rekla je da će "izgradnjom gondole biti napravljen veliki iskorak u turističkoj ponudi Zlatibora, čime će on biti pozicioniran na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara".

Plan Opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu 2017. godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova.

Izgradnja gondole je, kako ističe opštinska vlast, investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra, a novac je obezbedila Opština Čajetina.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...