Budva u finalu za Evropsku prestonicu kulture 2028

27. February 2023
Foto: TO Budva
Foto: TO Budva

Projekat „Budva Boka 2028“ ušao je u završni krug takmičenja za Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu što potvrđuje potencijal kulturnog razvoja Budve. Ukoliko pobedi, Budva će biti domaćin celogodišnjeg programa kulturnih događaja i aktivnosti, kojim će prikazati svoju umetničku, muzičku, pozorišnu i književnu tradiciju, kao i savremene kulturne izraze.

Program koji će uključivati nastupe domaćih i međunarodnih umetnika, izložbe, radionice, konferencije i druge kulturne događaje predstavljen je u organizaciji Turističke organizacije opštine Budva u prisustvu brojnih posetilaca i medija na Sajmu turizma u Beogradu. Za dobru atmosferu bio je zadužen gudački kvartet „Habanera“.

Milo Božović, predsednik Opštine Budva ističe da je Budva grad sa tromilenijumskom tradicijom i višeslojnim kulturnim nasleđem, što je danas čini važnom tačkom na kulturnoj mapi Evrope.

- Prepoznatljivost i potencijal kulturnog razvoja Budve, a posebno mogućnost njenog unapređenja, učinilo je naš grad finalistom za Evropsku prestonicu kulture za 2028. godinu. Opština Budva i Boka su ovim projektom učinili istorijski iskorak, posebno uzimajući u obzir benefite koje kao grad i regija mogu imati i efekata na njihov privredni, turistički, infrastrukturni, ali sveukupni društveni život - ističe Božović.

Doc. dr Predrag Zenović, predsednik Saveta za kulturu Opštine Budva naglašava da je Budva na prelomnoj tački svog istorijskog i privrednog razvoja.

- Budva predstavlja najstariji grad po istorijskom trajanju na Jadranu, a najmlađi po strukturi stanovništva. Budva će iskoristiti priliku da kroz ovaj decenijski projekat razvije kapilarnu kulturnu infrastrukturu, omogući širi pristup kulturi građanima i turistima, unapredi imidž grada, razvije turističku privredu i ojača kulturne i kreativne industrije. Vizijom Budve kao evropske prestonice kulture spajamo tradiciju i budućnost, kulturu i nauku, zaleđe i obalu, ekologiju i ekonomiju, Mediteran i Evropu, ustanove i nezavisnu kulturnu scenu, transformišući svest nas građana, ali i posetilaca Budve o njenoj drugačijoj suštini - dodaje Zenović.

Kao jedan od najprestižnijih događaja u Evropi, Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva.

Najznačajniji legat projekta je stavljanje kulture u sam centar društvenog razvoja i posmatranje kulture kao ključa za privredni razvoj društva utemeljen na znanju, inovativnosti i kreativnosti.

Događaju na Sajmu turizma prisustvovali su: direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača, čelnici opštine Budva, Danijela Dimitrovska, zaštitno lice Budve za 2023. godinu, kao i Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...