Budva - dragulj mora, istorije i uživanja

26. June 2018
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja
Budva - dragulj mora, istorije i uživanja

Budva je već godinama jedno od omiljenih letovališta na crnogorskom primorju, pa je i početak ove sezone obeležila velika poseta turista. Prelepe plaže, ugodan smeštaj, ali i mnogobrojne istorijske znamenitosti samo su deo onoga što nudi ovo divno mesto.

Najviše turista iz Rusije, cene pristupačne

One koji planiraju da svoj odmor provedu na Jadranu posebno će obradovati činjenica da je temperatura mora u ovom periodu čak 26 stepeni, pa je uživanje u vodi zagarantovano.

Trenutno je u Budvi najviše turista iz Rusije. Prema rečima Mladena Franovića, direktora Turističke organizacije Budva, oni čine oko 35 do 40 odsto turista. Za njima slede gosti iz Srbije, a dosta njih je došlo iz Skandinavskih zemalja, kao i iz Mađarske, Češke, Slovačke.

Cene smeštaja su pristupačne za svačiji džep, od 10 evra u privatnim apartmanima do 5.000 evra, koliko košta ekskluzivno noćenje na Svetom Stefanu. Franović navodi i da je u maju bilo 50 odsto više poseta nego u istom mesecu prošle godine i da je veliki broj plaža, hotela, etno restorana, istorijskih znamenitosti, manastira i kulturno-umetničkih sadržaja - ono što Budva nudi svim gostima.

Stari grad Budva

Ukoliko se odlučite za odlazak u Budvu, oblizak zidina Starog grada i njegovih uličica vratiće vas u neka prošla vremena. Ovaj deo Budve star je vekovima i na svakom koraku može se videti uticaj raznih kultura - rimske, antičke, venecijanske. Pogled sa Citadele i zidina Starog grada na more, koje izgleda kao da nema kraj, mnoge ostavlja bez daha. 

U blizini Starog grada nalaze se i divne plaže, a ono što je posebno interesantno je i kulturno-umetnički program koji se svake večeri održava ispred njegovih zidina. Tradicionalni crnogorski folklor i izvorna narodna nošnja je posebno zanimljiva svim turistima. Nemalo je i onih koje ponesu taktovi muzike pa zaigraju. Ovaj program uvod je u festival “Grad tetar” koji počinje 2. jula i traje do 20. avgusta. Ovaj festival pretvara Stari grad u scenu na otvorenom i gde se pored muzičkog održava dramski, literarni i likovni program.

- Naročito je važno to što su gradske vlasti zaključile da je festival važan, i rešile problem buke iz kafića i sa gradskih trgova kako bi se celokupni program izvodio neometano - ističe direktorka “Grad teatra” Milena Lubarda Marojević.

Petrovac i manastir Praskvica

Ukoliko ste za malo mirniji, porodični odmor, bez noćnih klubova i gužve, Petrovac je onda idealno mesto za vas. U blizini se nalazi plaža Lučice okružena borovom šumom, koja među turistima važi za jednu od najlepših u Crnoj Gori. Petrovac nudi veoma povoljan smeštaj, a tu su i mnogobrojni restorani u kojima se služe ukusna riba i plodovi mora. Posebna atrakcija u Petrovcu je Kastel Lastva - mletačka tvrđava iz 16. veka, kao i mala ostrva Katič i Sveta nedelja, koja se nalaze blizu obale.

Pored uživanja u suncu i moru, ono što nikako ne bi trebalo da propustite prilikom dolaska u opštinu Budva je i obilazak manastira, kojih u ovom kraju ima dosta. Putnici namernici najčešće posećuju manastire Rustova, Podmaina, Režević, a među njima posebno se izdvaja manastir Praskvica koji je imao veliki istorijski značaj za pleme Paštrovića.

Monasi u ovom manastiru žive već više od 600 godina. Crkva Svetog Nikole je glavna crkva u manastirskom kompleksu, koja je izgrađena još početkom 15. veka i ukrašena prelepim freskama i ikonostasom, koji je još davne 1863. godine radio grčki majstor Nikola Aspiotis.

Jegorovim putem

Posle obilaska manastira obavezno se uputite kamenom stazom nazvanom Jegorov put, koja vodi ka Čelobrdu sa kojeg se pruža predivan pogled na Sveti Stefan i Jadran.

Penjanje iziskuje manji napor i hod od dvadesetak minuta, ali kada stignete do vrha nećete ni malo zažaliti. Priča kaže da je stazu od manastira do Čelobrda napravio monah Jegor koji je pre dolaska u manastir bio ruski oficir koji je izgubio ruku u dvoboju braneći čast svoje ćerke, koja se zaljubila u njegovog kolegu oficira. Kako bi okajao svoj greh - ubistvo kolege oficira, Jegor Stroganov se zamonašio u Praskvici, zavetovao se na ćutanje i zakleo da će napraviti put koji će spojiti more i vrh Čelobrda. Posle godina rada, i to sa jednom rukom, Jegor je uspeo da napravi ovu stazu. Zato nikako nemojte da propustite da njome koračate.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...