Budućnost Bogatića u razvoju banjskog turizma

20. January 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Opština Bogatić je jedna od najbogatijih termomineralnim vodama ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope i zato u njemu postoji ogroman potencijal za razvoj zdravstvenog i wellness turizma, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić.

Ministarka je prilikom posete Bogatiću, gde su joj domaćini iz opštine i mačvanskog okruga predstavili turističku ponudu, istakla da je neophodno raditi i unapređivati taj segment turizma kroz različite vidove investiranja, koje je opština, kako je rekla, već dobrim delom i obezbedila.

- Dodatno usaglašavanje i koordinisanje sa nadležnim ministarstvom doprineće ubrzanom razvoju ove vrste turizma u Bogatiću. Pored toga definisali smo još nekoliko veoma interesantnih razvojnih potencijala Bogatića, a to su između ostalih razvoj biciklistčkih i pešačkih staza - rekla je ministarka.

Dodala je da i etno selo u Sovljaku, kao posebna vrsta kulturno istorijskog spomenika, zavređuje da bude dodatno finansirano i obnovljneo.

Ona je istakla da svi ti sadržaji doprinose ekonomskom razvoju tog kraja i da je trenutak današnjih razgovora poseban, jer je početak godine, a Ministarstvo turizma je već raspisalo konkurs za infrastruktirne projekte i započinje novi ciklus finansiranja u ukupnoj vrednosti od oko 600 miliona dinara.

- S druge strane, veoma je važno da znamo da je izdata dozvola za izgradnju autoputa i brze saobraćajnice Ruma - Šabac, Šabac-Loznica. To je važna činjenica na koju opština mora računati i jako važna investicija koju opština mora iskoristiti kako za razvoj turizma tako i za sveukupan ekonomski razvoj - istakla je Tatjana Matić.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović je naglasio da je poseta ministarke veoma važna u realizaciji ciljeva koje je opština zacrtala u razvoju turizma u ovoj godini.

- U narednom peroidu moramo više sarađivati, sve u cilju da Bogatić bude što vidljiviji na turističkoj mapi i što prepoznatljiviji za investitore, a sve to da poboljšamo život naših građana i da mladi ljudi ostanu da žive na našoj opštini - naveo je Damnjanović.

Naglasio je da su geotermalne vode osnov banjskog turizma i da će Bogatić težiti da dobije status banjskog mesta.
On je istakao da se u ovoj godini očekuje gradnja nekih objekata iz banjskog turizma kao što su banja u Dublju i Rojal.
Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac je istakao da je današnji sastanak sa ministarkom bio odlična prilika za prezentacijuu turističkih potencijala Bogatića i davanje smernica za njegov dalji razvoj.

- Bogatić kao i ostale naše opštine na okrugu ima veliki turistički potencijal i tu ponudu treba umrežiti u celinu gde ćemo koristiti potencijale koje ove optine poseduju. Tu, pre svega, mislim na geotermalne potencijale Bogatića, Vladimiraca i grada Šapca, jer se sve tri opstine nalaze na termalnoj žici koja se završava sa opštinom Bogatić - rekao je Krasavac.

Nakon razgovora u opštini ministarka je sa domaćinima obišla tri važne turističke tačke u Bogatiću, akva park Termalnu rivijeru, etno park Mačva u Sovljaku i etno park Avlija u Gluušcima.

Termalna rivijera je jedno od najbogatijih geotermalnih nalazišta termalnih voda u celoj Evropi. Etno park Mačva u Sovljaku je autentično dvorište sa okućnicom staro više od 100 godina, gde se svake održava poznata likovna kolonija, dok je etno park u Glušcima pravi primer seoskog etno turizma.


Izvor: Tanjug/ Ekapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...