Brnabić: Devizni priliv od turizma biće oko 1,3 milijarde evra

13. August 2018

Premijerka Ana Brnabić je posetila arheološko nalazište Lepenski Vir i izjavila da će ove godine devizni priliv od turizma u Srbiji dostići oko 1,3 milijarde evra i da ćemo imati oko 3,5 miliona turista.

Premijerka je sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap obišla turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

Ona je rekla novinarima da se u 2019. očekuju još veći rast u turizmu.

- U 2017. smo imali oko 1.000 kruzera sa oko 130.000 turista. U prvih šest meseci ove godine imamo za skoro 40 odsto bolje rezultate nego u istom periodu 2017. godine. Imamo 31 odsto više kruzera i 38 odsto više turista na kruzerima - rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će država nastaviti da ulaže u razvoj Lepenskog Vira i Nacionalnog parka Đerdap, kao i u razvoj turizma u celoj Srbiji.

Premijerka je naglasila da opština Majdanpek, kojoj pripada Lepenski Vir, ima ogromne potencijale za razvoj rudarstva i turizma i da će država pomoći Majdanpeku da ih iskoristi.

Brnabić je izrazila očekivanje da će RTB Bor, u čijem je sastavu Rudnik bakra Majdanpek, imati još više zaposlenih sa dolaskom strateškog partnera, kao i da će u tom delu Srbije biti još veći broj turista.

Kako je rekla, važno je da nastavimo da otvaramo pristaništa, kao što je ove godine otvoreno pristanište na Dunavu u Golupcu, na samom ulasku u Nacionalni park Đerdap.

- Često ne znamo ni u Srbiji kakve lepote sve imamo, na nama je da otkrijemo ovakva mesta, ne samo za strance već i naše građane. Zato je važno da imamo veći broj hotela i da ulažemo u lokalne puteve - navela je Brnabić.

Direktor turističkog prostora Lepenski Vir Vladimir Nojković je naglasio da je to područje jedinstveno kulturno nasleđe ne samo u Srbiji već i u Evropi.

- Srbija ima šta da ponudi u tom pogledu, mi smo se sve ove godine trudili da Lepenski Vir izgleda lepo i da bude ponos svima nama, a u tome smo imali pomoć Vlade Srbije i opštine - kazao je on.

Direktor nacionalnog parka Đerdap Lazar Mitrović je rekao da je to najveći nacionalni park u Srbiji i da sve projekte finansiraju iz sopstvenih sredstava.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...