Britanski film o Beogradu pobednik 11. Silafest-a

09. September 2019
Britanski film o Beogradu pobednik 11. Silafest-a

Film “What to do in Belgrade” britanskog autora Džulijana MekDonela dobitnik je Grand prija, najvrednije nagrade na jedanaestom po redu Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019” u Velikom Gradištu. Tokom dvadesetominutnog filma, snimljenog u sve popularnijoj formi tzv. gerila marketinga, autor kreće u Beograd da se uveri da li je ovaj grad zaista onakav kakvim je prikazan u filmovima i drugim medijima širom sveta. MekDonel, zajedno sa svojom prijateljicom Jelicom Petrović, upoznaje Beograd kao čudesnu i raznoliku turističku destinaciju, vrlo prijatne atmosfere i gostoljubivih ljudi.

Nagradu za najbolji turistički film dobilo je ostvarenje “Arriving together” austrijskog režisera Markusa Rošea u kome prikazuje porodični odmor usred prirodnih lepota Austrije, dok je za najbolji ekološki film proglašen film iranskog autora Pajam Šadnije “Exist”, potresnoj priči o majci koja na naftnim poljima jugoistoka Irana pokušava da prikupi novac kako bi kupila kiseonik i spasla život svog sina.

Najbolji srpski turistički film je “See Serbia” Turističke organizacije Srbije koji je režirala Jelena Stolica. Petominutni film prati mladu devojku i njene prijatelje na uzbudljivom putovanju kroz poznate i skrivene destinacije u Srbiji, na kojima upoznaje istoriju, tradiciju, kulturu, prirodne lepote, lokalne ukuse i sl.

Na ovogodišnji Silafest pristiglo je 196 filmova, od kojih je selekciona komisija odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 57 najboljih ostvarenja. Na čelu ovogodišnjeg međunarodnog žirija nalazio se dr Terens Kliford Amos, evropski konsultant u oblasti visokog obrazovanja, gostujući predavač na brojnim svetskim univerzitetima i predsednik „21st Century Filmworks Ltd”.

Silafest je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbul i dr.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...