Bogata ponuda biciklističkih i pešačkih tura u Šumadiji i Pomoravlju

19. August 2019
Bogata ponuda biciklističkih i pešačkih tura u Šumadiji i Pomoravlju

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja iz Kragujevca je, u saradnji sa šest opština ovog regiona, realizovala takozvano mapiranje, te uređenje po jedne biciklističke i pešačke staze na teritoriji svake lokalne samouprave.

Supervizor iz Planinarskog saveza Srbije Aleksandar Marković kaže da je to bilo prva faza projekta koji podržava Vlada Švajcarske, a krajnji cilj je uključivanje ostalih opština na ovom terenu i formiranje velike regionalne kružne biciklističke staze za koju je već određena trasa.

Dotad, biciklističke i pešačke rute su obeležene i uređene u Paraćinu, Ćupriji, Kragujevcu, Rekovcu, Kniću i Aranđelovcu. Istovremeno, pešačke staze su trasirali ili obnavljali članovi lokalnih planinarskih klubova...

- U gradu na Crnici je za bicikliste urađena kružna staza preko Striže i Ratara, do Plane i nazad, preko Mirilovca. Duga je 38 kilometara i opremljena putokazima, odnosno info-tablama. Za pešake je na Grzi obeleženo 20,8 kilometara, od Planinarskog doma ka Kozjem rogu i Visu, te Javoračkom i Crnom vrhu - objašnjava Marković.

Realizaciju ovog projekta u Paraćinu je pomogla lokalna Turistička organizacija, čiji direktor Aljoša Gligorijević veruje da će to privući još više gostiju.

Inače, Marica Gajić iz pomenute Regionalne agencije kaže da dužina biciklističkih staza u prvih šest lokalnih samouprava iznosi 251, a pešačkih 140 kilometara.

Mape u 12 opština

Zarad pozicioniranja Šumadije i Pomoravlja kao atraktivne turističke destinacije, "mapirane" su biciklističke rute u čak 12 opština, sa ukupno 502 kilometra, dok veliki biciklistički krug od 490 kilometara predstavlja zametak regionalne ture. Dužina 12 pešačkih staza u 12 gradova ili opština ukupno dostiže 232 kilometra.

Izvor: Večernje novosti

Last comment

turista
Tuesday , 20.08.2019. 21:05h
Recommendation:
1
+
0
-
Ta tzv.biciklisticka staza nije nesto cime treba da se dici TO Paracina jer prolazi kroz tri sela i nije od nekog turistickog znacaja. Kakvi zaposleni u pomenutoj TO takvi i rezultati njihovog rada a nijedan strucnjak ne radi u njoj pa nije ni cudo sto se ovime dice cime bi se stideo svaki strucnjak.

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...