Bogat program u Beogradu za novogodišnje i božićne svečanosti

28. December 2023
Image by Pham Trung Kien from Pixabay
Image by Pham Trung Kien from Pixabay

Bogat kulturno-umetnički i zabavni program tradicionalno će biti organizovan za doček Nove godine na više lokacija u Beogradu, najavio je danas član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević.

On je istakao da će tokom predstojećeg novogodišnjeg i božićnog praznika u okviru „Beogradske zime” biti organizovano više od 50 događaja u srpskoj prestonici u kojima će moći da uživaju sve kategorije stanovništva Beograda.

– Na sam doček Nove godine, 31. decembra, imaćemo di-džeja Mihajla, Milicu Todorović, Anđelu Ignjatović „Breskvicu”, Sandru Prodanović i orkestar Endžija Mavrića. Početak programa će biti u 21.30, a očekujemo da će trajati sve do dva sata posle ponoći. Već 2. januara nastavljamo sa „di-džej žurkom”, uveli smo i ulične artiste koji će imati svoj program namenjen mahom najmlađoj publici s obzirom na to da je cela Knez Mihailova pretvorena u veliki bazar koji se nastavlja na Kalemegdanu, gde se nalazi „Dečje seoce” sa silikatnim klizalištem – istakao je Nikodijević.

On je najavio da se od ove godine u okviru „Beogradske zime” uvode i prenosi iz Narodnog pozorišta, sa prenosom na ekranima postavljenim na Trgu republike, te će tako 4. januara biti prenošena opereta „Slepi miš”. Potom, 5. januara biće organizovan koncert džez muzike, 6. januara biće organizovan Badnji dan na Trgu, a 7. januara Božić na Trgu sa dečjim i horom odraslih koji će izvoditi duhovne horske kompozicije. Živi prenos baleta „Krcko Oraščić” biće prenošen 10. januara, a Srpska Nova godina biće obeležena koncertom Saše Matića sa izvođačem iznenađenja.

Kako je istakao Nikodijević, Beograd je poznat po različitim muzičkim ukusima, te će ove godine biti organizovan program na više bina u centru grada.

– Kod Instituta „Servantes”, od 27. do 31. decembra imaćemo binu sa džez, bluz i alternativnim bendovima, kao i na bini kod Kuće legata (29–30. decembar) i bini kod Muzeja savremene umetnosti, gde će 30. decembra biti organizovan nastup tribjut bendova koji će izvoditi muziku grupa EKV, „Atomskog skloništa” i „Električnog orgazma”. Na bini u Parku vojvode Vuka 3, 4, 10. i 11. januara biće organizovan zimski filmski maraton sa visokobudžetnim filmovima domaće i strane produkcije – rekao je Nikodijević, podsetivši da je od 17. decembra u toku „Zimski bazar” na Trgu republike i u Knez Mihailovoj, a da je na Kalemegdanu „Dečje seoce”.

Nikodijević je posebno istakao činjenicu da ove godine Grad neće organizovati vatromet, jer je usvojen predlog mnogih udruženja za zaštitu životinja.

– Organizacioni odbor „Beogradske zime” odlučio je da će sredstva namenjena za vatromet biti uplaćena „Zoo higijeni”, jer su njima sredstva neophodna za izgradnju nove hirurške ambulante u Resniku, gde se nalazi i najveći azil, čime ćemo podići nivo njihove usluge. Verujem da će celokupni program „Beogradske zime” biti dovoljan, tako da možemo da uživamo u svečanostima i bez vatrometa – rekao je Nikodijević.

On je ukazao i na to da Beograd u ovom trenutku ima ogroman broj gostiju, posebno iz inostranstva.

– Po poslednjim podacima, svi hotelski kapaciteti u gradu su popunjeni, ostalo je nešto malo smeštaja kod privatnika. Još u oktobru prestigli smo prethodnu, 2022. godinu. Imali smo više od tri miliona noćenja i više od milion stranih turista, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 15 odsto. To dokazuje da Beograd postaje jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope i nastavićemo da radimo na tome da bude još atraktivniji – rekao je Nikodijević.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...