Bogat program obeležavanja „Dana Beograda”

12. April 2023
Image by Aleksandar Ciric from Pixabay
Image by Aleksandar Ciric from Pixabay

Ovogodišnji „Dani Beograda” biće obeleženi od 16. do 19. aprila, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru. „Dani Beograda” se obeležavaju u spomen na važne datume iz istorije – 16. april 878. godine, kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje Beograd, odnosno 19. april 1867. godine, kada je Beograd simboličnim preuzimanjem ključeva grada od turskih vlasti ponovo postao srpski grad.

Na konferenciji za medije obratili su se Andrija Bojanić iz Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Vladimir Mijović, direktor Omladinskog pozorišta „Dadov”, izvršnog producenta manifestacije, zatim Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, te naposletku i Stefan Milenković, naš poznati violinista, čiji će koncert Beograđani imati priliku da čuju u subotu, 18. aprila.

Andrija Bojanić je podsetio da se „Dani Beograda” obeležavaju 21. put i istakao da osim „Dadova”, u organizaciji i programu učestvuju i druge ustanove kulture kojima je osnivač Grad Beograd.

– Svaka od ustanova koja učestvuje u ovogodišnjem programu obezbedila je besplatne ulaznice za naše sugrađane. Programe iz oblasti kulture ove godine održavamo pod sloganom „Beograd u srcu”. Zbog pravoslavnog Uskrsa, ti programi ove godine počinju nešto ranije, 12. aprila, kada će na Trgu republike biti otvorena izložba pod nazivom „Nasleđe na razglednicama Beograda”. Očekuje nas zaista bogat program kojim se skreće pažnja na neprolazne kulturne i istorijske vrednosti Beograda – rekao je Bojanić.

Vladimir Mijović je istakao da „Dadov” već niz godina učestvuje u realizaciji „Dana Beograda”.

– Osnovni cilj je da ova manifestacija bude masovna, da obeležimo sve značajne datume i trenutke, kao i da uključimo sve ustanove kulture kojima je Grad osnivač. Srećni smo zaista zbog dobrog odziva tih ustanova, a Beograđane očekuje mnogo toga ukoliko „isprate” programe koji su pripremljeni za njih – rekao je Mijović.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković naglasila je da ustanova na čijem je čelu tokom poslednjih godina aktivno učestvuje u programu predstavljanja nepokretnog kulturnog nasleđa.

– Spremili smo nekoliko izuzetno zanimljivih pešačkih tura – šetnji, tokom kojih će sugrađani i gosti našeg grada moći da saznaju mnogo toga zanimljivog iz istorije Beograda – rekla je Olivera Vučković.

Proslavljeni violinista Stefan Milenković je istakao da izuzetno voli da nastupa u svom rodnom gradu, kao i da će posetioci koncerta moći da čuju veoma interesantan repertoar.

– Beograđani će imati priliku da, između ostalog, čuju „Karminu Buranu” Karla Orfa, ali u verziji za violinu i kamerni orkestar koju je sprovela u delo naša mlada kompozitorka Ana Krstajić – rekao je Stefan Milenković.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...