Boban Đurović: Vrnjačka Banja spremna za ovogodišnju turističku sezonu

05. March 2021
Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja
Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja

 Gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović izjavio je da se i ovogodišnja turistička sezona dočekuje spremno i najavio realizaciju projekta Rajska planina Goč, kao i veću posvećenost unapređenju proizvodnje ekološke hrane. 

 
Prvi čovek najpopularnije banje u Srbiji Boban Đurović nada se da će ovogodišnja turistička sezona biti uspešnija. Zbog pandemije korona virusa Đurović je uzdržan, jer ne želi da daje prevelika obećanja poučen iskustvom iz prošle godine sa Kovidom-19, ali je istakao da je Vrnjačka Banja u epidemiološkom pogledu bezbedna za turiste. 
 
- Zahvaljujući merama koje primenjujemo i dobroj organizovanosti hotela, nemamo povećanje broja zaraženih, nismo ih imali ni tokom lokalnih žarišta i u okolini banje, nismo imali progresivni rast, u normali smo, čak i ispod, ali mi moramo da brinemo mnogo više od drugih gradova jer bi se to ozbiljno odrazilo na privredu, a samim tim i na prihode u budžetu lokalne samouprave - objasnio je Đurović i dodao da je okončanje borbe protiv koronavirusa ključno za povratak stranih turista u Vrnjačku Banju i nastavak realizacije brojnih projekata. 
 
Đurović je podsetio da se u poslednjih par godina u Vrnjačkoj Banji sprovodi svojevrstan koncept klaster turizma, a to znači da se osim banjskog, odnosno zdravstvenog, razvija i planinski, kongresni i sportski turizam.
- Od banjskog lečilišta postali smo turistički centar u kojem smo otvorili više sfera turizma: sportsko-rekretivni, planinski, a zahvaljujući luksuznim hotelima - visokobudžetni turizam. U poslednjih pet godina u Vrnjačku Banju su došli veliki investitori koji su napravili objekte vredne desetine miliona evra i povećali konkurentnost turizma ne samo Vrnjačke Banje, već i Srbije i to na evropskom i na svetskom tržištu. Dodao je da je politika državnog vrha o ravnomernom regionalnom razvoju na pravi način primenjena u Vrnjačkoj Banji. Kazao je da je vođena "agresivna kampanja" u Evropi, azijskom i američkom tržištu, što je 2019. godine rezultiralo da od ukupnog broja gostiju 43% budu strani turisti. Nada se da će ta statistika biti ponovljena 2022. godine. 
 
Vrnjačka Banja bi, naglasio je, u budućnosti trebalo da, ako to već nije, stane rame uz rame sa poznatim evropskim banjama. Postala je deo Asocijacije evropskih rimskih banja, kao jedina banja van Evropske unije. Jedan od projekata čija bi realizacija trebalo da počne ove godine, pošto zbog pandemije krona virusa nije započeta kako je planirano 2020. godine, odnosi se na planinu Goč i daće novu dimenziju ponude kraljice kontinentalnog turizma. Projekat pod nazivom Rajska planina Goč vredan je 140 miliona dinara i finansiraće se po pola iz budžeta opštine Vrnjačka Banja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Planirano je da se na Goču izgradi adrenalinski park, zip lajn, sportski tereni, ski staze, zoo vrt, tipske kućice koje bi gradili prisutni hotelijeri kompanija Zepter, Alko grupa, Fontana, Južna Bačka, Tonanti, Pegaz i mnogi drugi, turistički vozići do vidikovca, kompleks dečijih igrališa, tardicionalnih i modernih, amfiteatar za kulturne i zabavne događaje, trim staze, staze za bicikliste, staze zdravlja…. Ulaskom u Nacionalni investicioni plan Srbija 2021-2025, Vrnjačka Banja bi trebalo da dobije i panoramsku gondolu kojom će biti povezan centar mesta sa planinom Goč. Jedan od dugoročnih ciljeva jeste i da se utiče da turisti ostaju više dana u Vrnjačkoj Banji i poveća broj gostiju iz inostranstva, a to se ne može realizovati bez podrške države.
 
Što se tiče posećenosti Vrnjačke Banje, on je istakao da je prošle godine korona učinila svoje ali da je već u januaru- februaru 2021. godine zabeležena popunjenost kapaciteta veća od 80% u odnosu na period 2015, 2016, 2017. godine. Naglasio je da je kampanja Letujte u Srbiji prošle godine dala izvanredne rezultate i da veruje da će tako biti i ove godine. - To je ono što je donelo dobro i Vrnjačkoj Banji i ostatku Srbije kada je turizam u pitanju, jer su mnogi naši ljudi upoznali Srbiju na jedan drugačiji način: upoznali su lepote Srbije koje do tada nisu želeli ili nisu imali prilike da upoznaju - rekao je između ostalog predsednik Đurović. 
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Srbija i Grčka nastavljaju uspešnu saradnju u oblasti turizma
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić i...
Tourism
Porast deviznog priliva od turizma za 43,5%
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da su poslednji...
Tourism
Dubai za svačiji džep
23. May 2022
Pored sunčanog perioda tokom cele godine, Dubai nudi i obilje pristupačne trpeze, izlete za...
Tourism
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. May 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...