Biciklizam nosilac razvoja turizma u Sremu

26. March 2019
Biciklizam nosilac razvoja turizma u Sremu

Završetak prve faze projekta pod nazivom „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“, koja podrazumeva izgradnju biciklističke staze duge 4,2 kilometra u Gradu Sremska Mitrovica juče je zvanično promovisan. Staza se nalazi na deonici puta od Mačvanske Mitrovice do SRP Zasavica II.

Pored Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Projekat je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grada Sremska Mitrovica u okviru Programa podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji (PRRR). Regionalna razvojna agencija „Srem“ je spovela projekat.

- Gradimo staze da ne bi gradili bolnice - poruka je potpredsednika Pokrajinske vlade Ivana Đokovića, koji se ovim poziva na činjenicu da se u zemljama koje mnogo ulažu u biciklizam i sportsko-rekreativni turizam znatno smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja stanovništva, čak i do 40 odsto.

- Biciklizam i cikloturizam, rastu i multiplikuju se na sve grane privrede i podižu reputaciju Vojvodine kao turističke destinacije, koja je postala prepoznatljiva. Pored ekonomskog aspekta, turističkog i privrednog potencijala ove rute koja se nadovezuje na tri međunarodne Eurovelo rute, ona je pilot projekat i dobar primer kako se uvezuju dva turistička mesta, odnosno dve turističke mikrolokacije. Veoma je važan i zdravstveni aspekt ove ciklo rute. Ono čemu smo danas svedoci obavezuje nas da dovršimo stazu ka Zasavici. Sekretarijat će nastojati da izdvoji neophodna sredstva za završetak radova na ovoj stazi - rekao je Đoković.

Cilj ovog opsežnog i veoma značajnog projekta jeste da se u okviru razvoja ciklotruizma na teritoriji Sremskog upravnog okruga, kroz povećanje urbanih gradskih područja sa teritorijom zaštićenih prirodnih dobara, velike gradske celine povežu sa rezervatima, poput SRP "Zasavica". Pored unapređenja cikloturizma, težnja gradskih čelnika i partnera na ovom projektu jeste da se formira novi turistički proizvod, a u skladu sa Strategijom razvoja turizma Republike Srbije i Programom razvoja turizma Vojvodine.

Đoković je istakao da je izgradnja ove staze primer kako bi trebalo iskoristiti potencijal u turističkom i ekonomskom smislu. On dodaje da će ova staza prevashodno služiti za svakodnevnu komunikaciju, povećanje kvaliteta života ljudi, kao i za rekreaciju. Ovo utiče i na funkcionalnost ljudi, na povezivanje industrijskih zona i fabrika, povezivanje grada sa privrednim ili, pak, turističkim lokacijama.

Za potrebe realizacije prve faze ovog projekta postoje četiri izvora finansiranja, tačnije Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (7.5 miliona dinara), Sekretarijat (6.5 miliona dinara), dok su Grad Sremska Mitrovica i Ministarstvo izdvojili po 5 miliona dinara.

Biciklistička staza koja povezuje Mačvansku Mitrovicu i Zasavicu II jeste integralni deo savske biciklističke rute, međunarodne rute koja povezuje zemlje bivše Jugoslavije i obeležena je od Badovinaca, Opština Bogatić u Mačvanskom okrugu, do Bloka 45. Novoizgrađena biciklistička staza neće imati samo turističku namenu, već je od velikog značaja kako za meštane, tako i za radnike brodogradilišta "Vahali".

Izvor: Dnevnik.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...