Bez rominga na Balkanu?

16. May 2018
Bez rominga na Balkanu?

Sve oči srpskih putnika uprte su ka predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, na kojem će biti aktivirana inicijativa, a možda i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje ovog regiona.

- Bugarska je reaktivirala inicijativu i najavili su da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana - najavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Želja zemalja, koje su u različitim fazama pristupanja EU, da građani koji putuju u države Evropske unije plaćaju iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju, nije prošla najbolje. Tačnije, razlog zbog kog smo odbijeni je da ta direktiva važi samo za članice EU. I dok Srbija ne uđe jednog dana u EU, ostaju nade da će u Sofiji na samitu, koji počinje 17. maja, biti ukinut roming bar za putovanja u Crnu Goru, Makedoniju, BiH i Albaniju.

Ipak, ukoliko bude usvojen ovaj sporazum, građani Srbije mogli bi već ovog leta po "domaćim" tarifama da razgovaraju u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

U okviru regiona, inače, već postoji sporazum o snižavanju cena rominga. Prema njemu su cene u mobilnoj telefoniji u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji poslednji put snižene lane, 1. jula. Tako su utvrđene maksimalne cene razgovora, poruka i prenosa podataka koje operateri mogu da zaračunavaju u ove četiri države.

Minut odlaznog poziva 0,19 evra

Prema tarifniku koji je do daljeg na snazi, maksimalne dozvoljene cene u romingu u ovim zemljama su 0,19 evra za minut odlaznog poziva, što sa PDV-om iznosi, po trenutnom zvaničnom kursu, 27 dinara. Dolazni minut sme da košta najviše 0,05 evra, odnosno sedam dinara, SMS poruka šest evrocenti, odnosno 8,5 dinara sa porezom, a jedan megabajt 20 erocenti, odnosno najviše 28,4 dinara sa porezom.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...