Besplatne turističke ture povodom Dana grada Novog Sada

25. January 2023
Image by Ana_J from Pixabay
Image by Ana_J from Pixabay

Carica Marija Terezija 1. februara 1748. godine potpisala je „Povelju slobodnog kraljevskog grada“ kojom je tadašnjem naselju Petrovaradinski šanac dat status slobodnog grada i novo ime koje i danas nosi. Ova privilegija je dobijena zahvaljujući građanima koji su bili željni slobode i koji su od carice otkupili ovaj status za 80.000 forinti. Upravo zbog toga, ovaj datum se obeležava kao Dan grada Novog Sada.

Turistička organizacija Grada Novog Sada zajedno sa ustanovama kulture, povodom Dana grada, organizuje širom otvorena vrata 4. i 5. februara kada će svi zainteresovani Novosađani, Novosađanke i njihovi gosti moći da vide izložbe poput „Mileva: mi smo stena“, „Tamburaška tradicija u Vojvodini“, ali i stalne postavke brojnih ustanova kulture potpuno besplatno.

Biće organizovano i upoznavanje sa svim manje poznatim pričama o starom gradskom jezgru i Petrovaradinskoj tvrđavi kroz organizovane besplatne turističke ture uz pratnju vodiča.

Turističke ture će biti na srpskom jeziku, a održaće se prema sledećem rasporedu:

Subota, 4. februar:
Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.30 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.
Nedelja, 5. februar:
Ture po centru grada održaće se u terminima: 10.00, 11.00 i 12.00 časova, a ture na Petrovaradinskoj tvrđavi održaće se u 11.00, 12.30 i 13.30 časova.

Prijava za besplatne turističke obilaske grada i tvrđave je obavezna, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na veb sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada, klikom ovde.

Tokom 4. i 5. februara u brojnim ustanovama kulture održaće se ,,Dani otvorenih vrata“ koji će omogućiti posetiocima da se besplatno upoznaju sa kulturnom ponudom grada. Otvorena vrata ili stručna vođenja vas očekuju u sledećim ustanovama: Muzej Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Galerija Matice srpske, Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Zbirka strane umetnosti, Zavičajna zbirka u Sremskim Кarlovcima, Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, Prirodnjačka zbirka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Muzej Tamburica festa, Novosadski dečiji kulturni centar, Кulturni centar Novog Sada i Turistička organizacija Grada Novog Sada.

O detaljnim terminima, kao i informacijama o slobodnom ulazu možete saznati na sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...