Beogradska tvrđava virtuelno otvorena za ceo svet

10. February 2021
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Možda će jednog dana kad sve ode u istoriju, i ovaj trenutak virtuelnog otvaranja Beogradske tvrđave za posetioce iz čitavog sveta biti mali korak ka svetskoj promociji Beograda i Srbije. Ali danas je to ne samo neobičan događaj za prestonicu, već pravi podvig kojem svedoče svi oni koji kulturnu baštinu i kulturni turizam osećaju u svojim venama. 

 
Zahvaljujući JP Beogradska tvrđava i podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, kao i nosiocu izrade čitavog projekta digitalizacije i multimedijalne prezentacije najznačajnijih spomenika kulture tvrđave i Kalemegdana -  firmi  Go2Tech, Beograd je konačno dobio jedno od najmoćnijih oruđa u viralnoj promociji. Ova dobro osmišljena i ozbiljno, profesionalno realizovana 3d virtuelna tura, koja Beogradsku tvrđavu, sa svim sadržajima raspoređenim na čak 60 ha površine, gotovo nestvarnu u svojoj lepoti i posle toliko vekova, predstavlja u slici i reči - na čak 6 jezika: srpskom, engleskom, nemačkom, ruskom, turskom i kineskom – deluje zaista fascinanto! 
 
Od danas, ova virtuelna tura nalazi se, kako je saopšteno na press konferenciji Beogradske tvrđave, na njihovom redizajniranom sajtu, tako da svi korisnici računara i pametnih mobilnih telefona od sada mogu da krenu u obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, uz samo jedan klik na www.beogradskatvrdjava.co.rs/virtual-tour/. Zahvaljujući ovoj inovaciji, svi koji žele da obiđu Beogradsku tvrđavu, moći će to da urade za nepuna dva sata i tako za kraće vreme „obiđu“ mnogo više znamenitosti, spomenika, skrivenih kalemegdanskih laguma, kulturne i graditeljske baštine iz raznih vremena, muzeja,  parkovskih površina… - sa zemlje i iz vazduha, nego što bi to u realnom vremenu bilo moguće. Fotografije prati i priča - tekstovi puni zanimljivih detalja, često manje poznatih a pitoresknih i važnih za istoriju grada, tekstovi koji se mogu čitati ili slušati na raznim jezicima, što garantuje da će dopreti do svih onih koji žele da nas bolje upoznaju kroz istoriju i našu kulturnu baštinu, baš kao i do naših sugrađana za koje je Beogradska tvrđava, ili neki njeni delovi, nekim čudom još uvek nepoznanica.     
 
Predstavljajući projekat, Vesna Vlatković, samostalni saradnik za informisanje Beogradske tvrđave, istakla je s ponosom da Beogradska tvrđava ima posebno mesto u srcima svojih sugrađana i da predstavlja značajan potencijal za promociju turističke ponude Srbije. „Milioni stranih posetilaca se svake godine upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima naše tvrđave i prirodnim lepotama parka Kalemegdan“ – istakla je Vesna Vlatković i dodala: „Nove tehnologije smo prepoznali kao saveznika koji omogućava da se sve ono izuzetno što postoji na Beogradskoj tvrđavi, sada učini lako i jednostavno dostupno svima koji imaju želju da našu tvrđavu obiđu ali to iz bilo kog razloga nisu imali mogućnosti. Osobe koje su dislocirane ili osobe sa invaliditetom, kao i svi koji u datom trenutku jednostavno požele da iz fotelje obilaze Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan, sigurno će obradovati naša virtuelna tura. A sasvim sigurno, na ovaj način će se znatno povećati i broj posetilaca i vidljivost i Beograda, i Srbije na turističkoj mapi sveta.“ 
 
U svom obraćanju novinarima, Goran Gajić, vlasnik firme Go2Tech d.o.o. iz Beograda, glavni „krivac“ za realizaciju ovog projekta, dodao da je JP Beogradska tvrđava uspešno realizovala projekat na digitalizaciji i promociji spomenika kulture i na savremen način i putem informacionih tehnologija uradila virtuelnu šetnju prostorom Beogradske tvrđave sa pričom o 35 spomenika kulture. „Sadržaji su dostupni u VR formatu na mobilnim platformama i posebno smo izradili ukupno 6 filmova u VR tehnologiji za najznačajnije spomenike. Mapirali smo sve objekte na tvrđavi putem Gugl koordinata i predstavili na svim jezicima, aktivirali smo i mape za online i oflajn korišćenje. Na ovaj način učinili smo spomenike dostupnijim za one koji bi da posete uživo Beogradsku tvrđavu“, istakao je Goran Gajić, ne krijući zadovoljstvo reakcijama novinara kojima je projekat predstavljen. 
 
Jedno je sigurno: i Beograd i Srbija su ovom virtuelnom turom Beogradske tvrđave osvojili ulaznicu za svet, a svet priliku da otkrije ogromno materijalno i duhovno bogatstvo naroda čije se trajanje meri vekovima, ne bi li se, kad se bolje upoznamo, svi više i razumeli i poštovali. 
 
JP „Beogradska tvrđava“ osnovano je 2002. godine sa ciljem unapređenja i zaštite kompleksa Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, koji se prostiru na više od 60 hektara i obuhvataju objekte, arheološka nalazišta i kulturno-istorijske spomenike od neprocenjivog nacionalnog značaja. Osim što je najposećenija turistička lokacija, jer ga svake godine obiđe čak dva miliona posetilaca, kompleks je i svojevrsna oaza u centru grada i omiljeno mesto za odmor i rekreaciju mnogih Beograđana. Revitalizacija kompleksa jedan je od prioriteta, jer na taj način se čuva njegova istorija i osigurava budućnost. 
 
Lj. Rebronja
 
 
 
 
 
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...