Beograd: Skoro dva i po miliona noćenja u 2018. - porast od 14 odsto u noćenjima gostiju iz inostranstva

01. February 2019
Beograd: Skoro dva i po miliona noćenja u 2018. - porast od 14 odsto u noćenjima gostiju iz inostranstva

Prema podacima Sekretarijata za upravu/sektor statistike, u Beogradu je u 2018. godini registrovano ukupno 1.142.943 turista i 2.462.877 ostvarenih noćenja, što je za 13% više kada su u pitanju dolasci odnosno, 14% više noćenja stranih turista u našoj prestonici.

Najbrojniji gosti u Beogradu bili su Turci sa ukupno 78.420 turista u 2018. i 137.790 ostvarenih noćenja. Drugi su Kinezi koji ujedno beleže i najveći procentualni porast od 80% u broju dolazaka i 70% u broju ostvarenih noćenja u Beogradu. Slede gosti iz Hrvatske, Nemačke, BiH, Grčke, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Rumunije, zatim Italije, SAD, Rusije, Makedonije i Izraela.

Kada su u pitanju ostvarena noćenja, posle Turaka, Kineza, Hrvata, Nemaca, Grka, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Izraela, Slovenije, BiH, Rusije, Crne Gore, zatim Italije, Bugarske, Velike Britanije i ostalih azijskih zemalja.

Analiza statističkih podataka o posećenosti i ostvarenim noćenjima turista iz različitih zemalja je osnovni pokazatelj daljih smernica za definisanje poslovnih i promotivnih aktivnosti Turističke organizacije Beograda.

U cilju postizanja još boljih rezultata TOB u 2019. godini planira pojačane aktivnosti na postojećim ali i uvođenju i radu na novim turističkim tržištima za Beograd. U narednom periodu planira se učešće na značajnim međunarodnim sajmovima turizma u Evropi i svetu kao i organizacija posebnih, specijalizovanih događaja, prezentacija i workshop-ova u brojnim gradovima u inostranstvu.

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...