Belgija besplatnim kartama za železnicu podstiče posrnuli domaći turizam

09. September 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Belgijska vlada planira da pomogne domaćem turizmu tako što će svim svojim građanima omogućiti da u se narednih pola godine dva puta mesečno besplatno voze železnicom do više od 500 destinacija širom zemlje.

Inicijativa "Halo Belgijo" nudi stanovnicima te zemlje mogućnost da od oktobra ove, pa do marta 2021. godine koriste 12 besplatnih vožnji železnicom, a vlada očekuje da će to udahnuti život pandemijom teško pogođenom domaćem turizmu i podstaći ekonomiju.

Aplikacija putem koje građani mogu da se prijave za besplatne karte počela je da radi početkom septembra, posle nekoliko meseci odlaganja zbog nesuglasica između vlade i nacionalne železničke kompanije SNCB.

Pogodnost će moći da koriste svi građani stariji od 12 godina sa prebivalištem u Belgiji i odnosiće se na železničke linije u zemlji, ali neće važiti za vozove velike brzine, dok će za međunarodna putovanja putnici morati da doplate, kao i za sve vožnje ka briselskom međunarodnom aerodromu Zaventem.

Prvobitno planiran za leto, projekat je odložen za septembar zbog primedbi nacionalnog železničkog prevoznika SNCB da nije bio u dovoljnoj meri konsultovan o inicijativi, ali i strahovanja vlade da bi u letnjim mesecima moglo da dođe do masovnog putovanja građana na belgijsku obalu i stvaranja gužvi.

Kada je u junu prvi put objavljena ideja da se pokrene takva akcija, direktorka SNCB Sofi Ditordoar je upozorila da "način kako je odluka doneta...bez ikakvih konsultacija, nameće ozbiljna pitanja", vezana za sanitarne uslove i troškove.

Pravo na besplatne vožnje železnicom ima oko devet miliona stanovnika Belgije, i oni imaju rok do kraja septemba da se prijave za povlasticu.

U Belgiji je od izbijanja pandemije korona virusa na snazi niz ograničenja koja se odnose na putovanja, a vlasti su na crvenu listu stavile i veći broj drugih zemalja zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije.

Vlada svojom inicijativom želi ponovo pokrene sektore turizma i putničkog prevoza, ali je ujedno broj besplatnih vožnji po osobi ograničila na dve mesečno, što je, kako je objasnio SNCB, učinjeno da bi se "poštovale zdravstvene mere i distanca, i izbegao rizik prepunih vozova koji voze ka vodećim turističkim destinacijama u Belgiji".

U Beligiji su na vrhuncu letnje sezone u obalnim gradovima zabeleženi prizori okupljanja velikog broja turista i ignorisanja epidemiološkihe mera, a vlasti pojedinih tustičkih mesta optužile su železnicu da nije poštovala bezbednosna pravila i da je omogućila prevoz prevelikog broja izletnika do obale.

Na izuzetan prijem kod Belgijanaca naišla je i jedna ranija akcija SNCB, besplatnog prevoza bicikala do kraja ove godine, ali je kompanija upravo zbog navale velikog broja zainteresovanih morala da uvede stroga vremenska ograničenja.

Izvor: EURACTIV.com

Comments (0)

Connected news

Tourism
VEST DANA: MOKRA GORA NA VRHU SVETA!
02. December 2021
Danas je na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih...
Tourism
U fokusu turista dve srpske banje
02. December 2021
U odnosu na oktobar prošle godine, ove godine je zabeležen veći broj turista i broj...
Tourism
Kragujevac domaćin 12. Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma
26. November 2021
  U organizaciji Šumadije sajma i Gradske turističke organizacije Kragujevca pod...
Tourism
Na Beogradskoj tvrđavi ponovo kuca sat na Sahat kuli
26. November 2021
Kao posledica udara groma krajem maja 2021. godine, sat na Sahat kuli Beogradske tvrđave...